Rôzne

Vianočné tradície zo Zemplína: Dodržujete niektorý z týchto 5 zvykov ešte aj dnes?

Vianoce sú už za dverami. A tieto sviatky vyzerali pred rokmi vo väčšine domácností inak ako dnes. Poznáte ešte tieto štedrovečerné zvyky zo Zemplína?

Ilustračný obrázok k článku Vianočné tradície zo Zemplína: Dodržujete niektorý z týchto 5 zvykov ešte aj dnes?
Zdroj: TASR

Inak vyzerá Štedrý deň na západnom Slovensku a inak na východe. Iné zvyklosti mali Zemplínčania pred desiatkami rokov a iné majú teraz. My sme zaostrili práve na to, aké sú resp. boli tradičné zvyky počas Štedrého dňa na Zemplíne. V niektorých domácnostiach sa možno niektoré zachovali dodnes, iné môžu v súčasnosti vyvolať u niekoho skôr úsmev na tvári.

Zemplín je pritom bohatý na vianočné zvyky, vybrali sme preto päť zaujímavých z nich. Tak schválne, dodržujete aspoň jeden z nasledovných zvykov aj vy?

Lavor s mincami. Ešte pred tým, ako sa začalo so samotnou štedrou večerou, si v niektorých domácnostiach musel každý člen rodiny umyť ruky v lavore s vodou, kde boli vysypané aj mince. Aký to malo význam, netreba dlho hádať. Verili, že tak budú mať po celý rok dostatok peňazí…

Hádzanie orechov. Rovnako tak ešte pred tým, ako sa začalo s jedením, hlava rodiny zvykla porozhadzovať po izbe, konkrétne do jej kútov, orechy. Tie predstavujú symbol hojnosti. A aby tej v rodine nebolo málo.

Rozkrojenie jablka. Zaujímavým zvykom je aj rozkrojovanie jablka. Podľa vyobrazenia si tak rodina vyveštila svoj osud. Ak zrniečka zobrazovali hviezdu, mohli sa radovať – tá je totiž symbolom zdravia. Ak ale naopak znázorňovali kríž, pre rodinu to malo značiť smutnú nepríjemnosť.

Reťaz pod stolom. Počas večere sa zvykla okolo nôh stola obkrútiť hrubá reťaz. Tá symbolizovala jednotu, súdržnosť – aby rodina vždy držala spolu…

Medový krížik. A na záver sme nechali zvyk, pri ktorom je najväčší predpoklad, že sa častejšie objavuje aj dnes. Hlava rodiny prstom naberie med a všetkým členom alebo iba deťom urobí na čelo krížik. Význam je pravdepodobne všetkým jasný, med totiž symbolizuje v prvom rade zdravie no zároveň aj ako sa hovorí, aby deti boli počas celého roka dobré ako med.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM