Rôzne

Veľké plány v Humennom: Do TOHTO chce mesto investovať v roku 2018

Ako sa bude meniť naše mesto v roku 2018? Nemalý vplyv na to budú mať aj investičné akcie, ktoré sa v Humennom uskutočnia. A takýto je plán...

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány v Humennom: Do TOHTO chce mesto investovať v roku 2018
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Humennom schválili na svojom stredajšom rokovaní vyrovnaný rozpočet mesta Humenné na rok 2018 a to v príjmovej aj výdavkovej časti v sume 28 559 783 eur. Zároveň schválili plán investičných akcií na tento rok. Do čoho mesto investuje najväčší balík?

Kapitálové prostriedky

1 869 840 eur je predpokladaný finančný náklad (upresnený bude verejnom obstarávaní) na zriadenie Domu seniorov v lokalite Dubník prístavbou a komplexnou obnovou jestuvujúceho objektu s vybudovaním á­tria.

Na dobudovanie futbalového štadióna je predpokladaný finančný náklad 987 000 eur a ďalšie peniaze pôjdu na výstavbu tréningového futbalového ihriska s umelou trávou, kde je predpokladaný finančný náklad 531 284 eur (suma bude upresnená po verejnom obstarávaní), pričom dotáciu vo výške 100 000 eur poskytne na ihrisko s umelou trávou Prešovský samosprávny kraj.

Pri rekonštrukcii a revitalizácii verejných priestorov, parkovísk, ihrísk, parkov a zelene na území mesta svieti v investičnom pláne suma predpokladanáho finančného nákladu vo výške 500 000 eur a pri stavebných úpravách spevnených plôch vo výške 179 000 eur (upresnené budú po verejnom obstarávaní).

Investovať chce mesto v roku 2018 aj do týchto projektov, pričom pri každom z nich má schválenú dotáciu vo výške 95 % z oprávnených nákladov: Stavebné úpravy pre zvýšenie kapacity MŠ Dargovských hrdinov (predpokladaný finančný náklad 307 968 eur), Stavebné úpravy pre zvýšenie kapacity MŠ Třebíčska (623 903 eur), Výstavba MŠ Podskalka (326 000 eur), Komunitné centrum Humenné (238 358 eur). Sumy budú upresnené po verejnom obstarávaní. 95 % dotácia z oprávnených nákladov pozostáva z 85 % dotácie z EÚ a 10 % zo štátneho rozpočtu.

Bežné prostriedky

Toto boli z plánu vybraté finančne najväčšie investície v rámci kapitálových prostriedkov, ďalšie budú hradené z bežných prostriedkov a to konkrétne Opravy chodníkov a miestnych komunikácií na území mesta (predpokladaný finančný náklad 650 000 eur), Oprava Domu smútku – okolie (63 000 eur), Parkové úpravy a revitalizácia verejných priestranstiev (85 000 eur). Sumy budú aj v tomto prípade upresnené po verejnom obstarávaní.

Okrem toho by sa mali do investičného plánu a teda aj rozpočtu zapracovať tiež schválené pozmeňovacie návrhy poslancov. Podľa Dušana Sukovského je potrebná úprava okolia pri budovách Detskej polikliniky a Mestskej polície a samotná Detská poliklinika potrebuje podľa tohto poslanca bezbariérový prístup vo forme výťahu. V hlasovaní prešiel taktiež pozmeňujúci návrh poslanca Michala Babina na rekonštrukciu cesty na Gaštanovej ulici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM