Rôzne

Veľké plány s humenským skanzenom: Bude tam aj škola či krčma?!

Po zime otvoril novú sezónu skanzen v Humennom, ktorý patrí pod Vihorlatské múzeum. Čo tam bude možné počas tohto leta zažiť? A čo ďalšia budúcnosť?

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány s humenským skanzenom: Bude tam aj škola či krčma?!
Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ Vihorlatského múzea v Humennom Vasiľ Fedič uviedol, že v skanzene pre návštevníkov počas letnej sezóny pripravili vystúpenia folklórnych súborov a ukážky prác remeselníkov. Viac ako desať rokov organizujú podujatie s názvom Insita, na ktoré pozývajú insitných výtvarníkov aj rezbárov z Ukrajiny, Poľska, Českej republiky a domácich umelcov.

V skanzene každú sezónu predstavia aj jednu z obcí, z ktorej majú vo svojom areáli nejakú stavbu. „V tomto roku sme uvažovali o tom, že odprezentujeme dve obce, Kalnú Roztoku a Klenovú. Ale keďže Kalná Roztoka sa de facto skladá z dvoch obcí, tak by sme naraz vlastne prezentovali až tri obce. Tak ešte si to vyšpecifikujeme, ale s najväčšou pravdepodobnosťou v Humennom to bude obec Klenová,“ spresnil riaditeľ.

Fedič uviedol, že humenskú expozíciu v prírode by chceli rozšíriť o tematiku školstva a umiestniť do skanzenu budovu niektorej starej školy. V budúcnosti by sa tu mala presťahovať aj krčma, ktorá nemohla chýbať v žiadnej poriadnej dedine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM