Zuzana Ročeňová Rôzne

V susednom okrese vyčíňa epidémia: Vo vzduchu je nebezpečný vírus, nakazilo sa už 160 ľudí!

Až v dvoch okresoch na území Dolného Zemplína vyčíňa nebezpečný infekčný vírus. Drvivá väčšina populácie je síce proti nemu očkovaná, no aj napriek tomu je nakazených už toľko ľudí, že ide o epidémiu.

Ilustračný obrázok k článku V susednom okrese vyčíňa epidémia: Vo vzduchu je nebezpečný vírus, nakazilo sa už 160 ľudí!
Zdroj: TASR

Mumps je akútne infekčné vírusové ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Inkubačný čas je 18–21 dní. Pôvodcom nákazy je vírus.

Nakazených je viac ako 160 ľudí

Prameňom nákazy je chorý človek a to asi 7 dní pred vznikom príznakov ochorenia až do 9. dňa po ich vzniku, teda celkom asi 16 dní. Mumps sa šíri vzdušnou cestou. Prenos nákazy sa uskutočňuje kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo kontaminovanými predmetmi.

„V okrese Michalovce a Sobrance sa objavilo 163 prípadov mumpsu,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. V meste Michalovce a 13-tich obciach okresu je to konkrétne 160 prípadov a v okrese Sobrance sú to zatiaľ 3 ochorenia.

Epidémia medzi Rómami

,,Ochorenie začína horúčkou, katarom horných dýchacích ciest a zdurením najčastejšie jednej príušnej žľazy s miernou bolestivosťou. Opuch je na pohmat mäkký a deformuje tvár,“ uviedla Skalická. Pokiaľ klinický stav nie je komplikovaný, mali by sa chorí zdržiavať v domácom ošetrení aby sa obmedzil prenos na iné osoby. Chorí by sa nemali pohybovať po vonku.

,,Môžeme povedať, že ide o epidémiu mumpsu medzi rómskymi občanmi v okrese Michalovce a Sobrance,“ doplnila Lenka Skalická.

Dôsledná domáca liečba

,,Odborní zamestnanci oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach vykonávali vo všetkých hlásených ohniskách cielené epidemiologické vyšetrovania s upozornením na dôslednú domácu liečbu všetkých chorých a minimalizovanie zhromažďovania sa a migrácie obyvateľov,“ uviedla Skalická.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM