Rôzne

V septembri našlo v Humennom dočasný domov 66 Somálčanov: Zdržia sa tu najviac 6 mesiacov

V Núdzovom tranzitnom centre (Emergency Transit Centre – ETC) v Humennom prijali v septembri 66 somálskych utečencov z Eritrey. SR poskytne utečencom dočasné útočisko.

Ilustračný obrázok k článku V septembri našlo v Humennom dočasný domov 66 Somálčanov: Zdržia sa tu najviac 6 mesiacov
Zdroj: Dnes24.sk

Rodiny s deťmi, ktoré na dlhý čas uviazli v utečeneckých táboroch bez šance vrátiť sa domov, kde im hrozilo prenasledovanie a boj o holý život, presídlila na Slovensko Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). 

Ako informuje web slovenskej pobočky IOM, v záchytnom tábore v Humennom zotrvajú utečenci maximálne šesť mesiacov. Počas tohto obdobia ich budú pracovníci IOM pripravovať na život v Spojených štátoch amerických, prípadne inej krajine, kam budú natrvalo presídlení. Somálčania absolvujú bezpečnostné pohovory, zdravotné prehliadky a kurzy kultúrnej orientácie, aby sa pripravili na život v novom domove.

Je to už šiesta skupina somálskych utečencov, ktorým Slovensko poskytlo dočasné útočisko na svojom území. Celkový počet utečencov dočasne prepravených na Slovensko sa tak od otvorenia ETC v Humennom v roku 2009 do septembra 2015 zvýšil na 853. Centrum poskytuje dočasné útočisko utečencom pod ochranou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na základe trojstrannej dohody medzi vládou Slovenskej republiky, UNHCR a IOM.

Aktivity IOM v projekte Humanitárny transfer utečencov sú financované vládou Spojených štátov amerických prostredníctvom programu USRAP – United States Refugee Admissions Program, alebo podobnými programami iných presídľovacích krajín.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM