Eva Viestová Rôzne

V pondelok si pripomenieme Deň Zeme. Do aktivít sa zapojí viac ako miliarda ľudí

V súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Vo svete ho slávia milióny ľudí; počet krajín sa pohybuje za 180. Podujatia pri príležitosti Svetového dňa Zeme na úrovni celého sveta pripravuje a organizuje mimovládna organizácia Earth Day Network.

Ilustračný obrázok k článku V pondelok si pripomenieme Deň Zeme. Do aktivít sa zapojí viac ako miliarda ľudí
Foto: Eva Viestová

Tvár klimatickej zmeny (The Face of Climate change) je v roku 2013 motto Svetového dňa Zeme pripadajúceho na 22. apríl.

Deň Zeme sa slávi od roku 1970

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson (4.6.1916–3.7.2005). Povzbudzoval študentov, aby vypracovali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany v prostredí, v ktorom sa pohybovali.

Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu; koordinátorom podujatia bol Denis Hayes. Podľa jedného zo zdrojov sa na ňom zúčastnilo 20 miliónov ľudí.

Svetovým sa Deň Zeme, ako uviedlo na svojej stráne Ministerstvo životného prostredia SR, stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanford University.

Na Slovensku sa už niekoľko rokov pri príležitosti Dňa Zeme organizujú akcie zamerané najmä na čistenie miest, prírody a vodných tokov.

Podľa internetovej stránky earthday.net sa má v pondelok 22. apríla tohto roku okolo miliardy ľudí na svete zapojiť do mnohých podujatí na ochranu Zeme.

Ľudia reagujú na zlé životné prostredie

Najmä ľudia citlivo reagujúci na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí poukazovali na fakt, že planétu Zem čoraz viac ohrozuje činnosť človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie – na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby neostávala ľahostajnou k stavu, v akom je a do akého sa postupne dostávala Zem.

foto:ilustračné tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM