Kultúra

V múzeu A. Warhola otvorili výstavu 12-ročného dievčatka: Julka trpiaca autizmom maľuje umelecké diela

V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach otvorili uplynulý víkend výstavu 31 diel len 12-ročnej Júlie Letovej, ktorá vystavuje pod umeleckým menom Júlia Leto a tvorí aj napriek tomu, že jej diagnóza je autizmus.

Ilustračný obrázok k článku V múzeu A. Warhola otvorili výstavu 12-ročného dievčatka: Julka trpiaca autizmom maľuje umelecké diela
Zdroj: TASR

Ako povedal jeden z organizátorov výstavy Miloš Servátka, diela vznikali postupne počas arteterapie a ide väčšinou o maľby s použitím koláže. Na obrazoch je teda možné nájsť aj 3D efekty, trblietky, flitre a rôzne iné ozdoby. Téma je rôznorodá, keďže Júlia maľuje to, čo práve cíti.

„Niekedy obraz vznikne za jeden deň, no niekedy to trvá aj tri mesiace. Júlia však ukazuje všetkým, aký je tento svet pekný a že sa dokáže vyjadriť aj napriek svojej diagnóze,“ povedal Servátka.

Júlia Letová napriek svojmu nízkemu veku už vystavovala v Šarišskej galérii v Prešove, vo Vranove nad Topľou i v Bardejove. Tentoraz sa jej diela presunuli do prestížneho Múzea moderného umenia v Medzilaborciach a pre verejnosť sú sprístupnené od uplynulej nedele až do 19. apríla.

Táto mladá umelkyňa je prvá žiačka Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom na Vodárenskej 3 v Prešove, ktorá môže vystavovať svoje diela v Múzeu Andyho Warhola.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM