Rôzne

V Humennom sa chystá veľká rekonštrukcia kaštieľa: Dominante mesta chcú vrátiť pôvodný vzhľad!

Už onedlho by mala odštartovať veľká rekonštrukcia humenského kaštieľa za 2,3 milióna eur. Župa na to použije úverové zdroje od Európske investičnej banky. Pozrite, čo všetko sa bude opravovať a ako sa zmení vzhľad dominanty mesta!

Ilustračný obrázok k článku V Humennom sa chystá veľká rekonštrukcia kaštieľa: Dominante mesta chcú vrátiť pôvodný vzhľad!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, do rekonštrukcie je zaradená kompletná výmena strechy, sanácia krovu a zateplenie podkrovia, odstránenie terasy na západnej strane, obnova vonkajších fasád, komplexná výmena okien, statické zabezpečenie obvodových múrov, odvlhčenie muriva a kanalizácia, oprava mostíka pred vstupom, výmena vstupnej brány, úprava pochôdzkovej plochy balkóna na východnej strane a jej odvodnenie a obnova balustrády a podstavcov sôch pred hlavným vstupom.

Kaštieľ spravuje Vihorlatské múzeum, podľa jeho riaditeľa Vasiľa Fediča je cieľom rekonštrukcie v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila veľká rekonštrukcia v 70. rokoch minulého storočia.

„Skôr než začneme s prácami, musíme s dodávateľom dohodnúť realizačný postup. Od toho sa bude odvíjať aj to, do akej miery bude počas letnej sezóny obmedzená prevádzka kaštieľa. Určite nechceme kaštieľ pre verejnosť uzavrieť úplne, ale na druhej strane musíme dbať na bezpečnosť stavebníkov i návštevníkov,“ vysvetlil V. Fedič.

Vihorlatské múzeum v Humennom spolu so skanzenom navštívilo v roku 2014 viac ako 29 000 turistov, o tisíc viac ako v predošlom roku. Návštevníkov zo zahraničia zaevidovali viac ako 3 300.

Téme sa budeme venovať aj naďalej!

Humenský kaštieľ čaká rekonštrukcia za 2,3 milióna eur
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM