záruba martin Rôzne

V Humennom plánujú postaviť bioplynovú stanicu za 4,1 milióna eur

(TASR) - Agrokomplex, s.r.o., plánuje v Humennom postaviť bioplynovú stanicu (BPS) v celkovom investičnom náklade 4,1 milióna eur.

Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor predložil na posúdenie vplyvu investície na životné prostredie (EIA). Investícia bude umiestnená v zastavanom území obce Humenné, v jej severozápadnej časti, vo vzdialenosti 750 metrov od štátnej cesty Strážske – Humenné.
Účelom navrhovanej činnosti je výstavba bioplynovej stanice pre využitie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a výstavba silážneho žľabu na skladovanie substrátov pre potreby BPS.
„Navrhovaná technológia rieši spracovanie biomasy z poľnohospodárskej produkcie, pričom výsledným produktom spracovania je digestát – organické hnojivo s veľmi dobrými aplikačnými vlastnosťami na pôdu,“ konštatuje sa v zámere.
Na výrobu elektrickej energie a tepla v bioplynovej stanici sa bude používať kogenerácia s elektrickým výkonom 999 kW a termickým výkonom 587 kW. Výstavba BPS sa má začať v októbri tohto roku a ukončiť vo februári 2012.
Agrokomplex, s.r.o., Humenné vznikla v roku 2003. Predmetom jej činnosti je okrem iného poľnohospodárska prvovýroba, ako aj obchodná činnosť v poľnohospodárskej rastlinnej a živočíšnej výrobe.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM