Rôzne

Už ste si to niekedy vyskúšali? Laborec patrí medzi obľúbené splavy na východe

Splavovanie riek na východnom Slovensku nie je také rozšírené ako v iných častiach krajiny. Medzi obľúbené splavy však patrí Laborec.

Ilustračný obrázok k článku Už ste si to niekedy vyskúšali? Laborec patrí medzi obľúbené splavy na východe
Zdroj: TASR

Na východe je viacero trás, ktoré sú zaujímavé aj pre zahraničných turistov. Patrí medzi ne aj približne 70 kilometrov dlhý úsek, ktorý sa začína v Strážskom v Michalovskom okrese a končí v Strede nad Bodrogom v Trebišovskom okrese. „Nedá sa zjazdiť za jeden deň. Závisí to od toho, koľko chce skupina pádlovať. Potrebné sú aj štyri dni,“ vysvetlil organizátor splavov Ján Hudák.

S kempmi nerátajte

Všetko, čo vodáci potrebujú, si podľa jeho slov musia vziať so sebou. Kempy na trase nie sú, zložia sa teda tam, kde chcú. „Splavy u nás na východe nie sú také rozšírené, ale stanovať sa dá vo voľnej prírode, čo nie je zakázané,“ vysvetlil Hudák. Najlepšie pri nejakej obci, kde si môžu turisti pozrieť jej kultúru a doplniť palivo. „Stanovať sa dá v Lastomíre, ale niektorí sa už zložili aj pri Petrovciach nad Laborcom,“ vysvetlil. Obľúbeným miestom na kempovanie je podľa slov Hudáka obec Zemplín, kde kedysi sídlila župa, dnes je tam malé múzeum.

„Ľudia u nás zvyknú trasu iba splaviť a držať sa pri brehu. Mali sme tu ale návštevníkov z Budapešti, ktorí splavovali Ondavu zo Stropkova až do Sárospataku za sedem dní s tým, že sa zastavovali na rôznych miestach. Či už to bol kostolík na Domaši, hrad Čičva, ale aj kláštor v Brehove,“ dodal.

Na problémové úseky Hudák vodákov vždy upozorní. „Pri istých podmienkach musia kanoe pri hati v Strážskom preniesť, pretože tá nie je splavná, rovnako v Ižkovciach pri elektrárni Vojany. Pri Lastomíre je zas kamenný stupeň, ktorý si je potrebné pozrieť. Skúsenejší vodáci ho ale splavia,“ vysvetlil. Komplikovanejší úsek je tiež v časti, kde sa spája Laborec s Uhom pri obci Stretava.

Trasa nie je náročná

„Sú tam blatisté brehy a nedá sa tam hocikde pohodlne pristáť,“ dodal. Stať sa tiež môže, že na niektorých úsekoch sú popadané stromy, aj keď sa pred sezónou snažia trasy v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom vyčistiť. Na viacdňový splav preto Hudák neodporúča ísť úplnému začiatočníkovi aj napriek tomu, že trasa nie je náročná.

Minimálne jeden splav majú vodáci na východe každoročne. Občianske združenie Návraty totiž organizuje splavy zemplínskych riek. „Tento rok sme štartovali vo Vysokej nad Uhom a končili sme v Maďarsku. Stále sa zídu nejaké skupinky, ktoré splavujú rieku jeden dva dni, ale mali sme už aj štvordňových výletníkov,“ uviedol Hudák. Najbližšie má Laborec splavovať skupina 56 ľudí. „Štartovať budú až pri Malých Raškovciach, keďže nechcú denne preplávať viac ako 15 km a doplaviť sa chcú až do Sárospataku,“ dodal Hudák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM