Tlačové správy

Úcta k starším musí ísť zo srdca

(PR) - Október je mesiacom úcty k starším. Prečítajte si celé znenie odkazu primátorky mesta Humenné Jany Vaľovej k humenským seniorom.

Ilustračný obrázok k článku Úcta k starším musí ísť zo srdca
Zdroj: Dnes24.sk

Vážení seniori, milí Humenčania,

október je mesiac, keď si všetci pripomíname staršiu generáciu a prejavujeme jej úctu. V meste Humenné sa snažíme, aby sa úcta a pomoc starším prejavovala najmä v skutkoch. Preto mesto celoročne organizuje aktivity v troch centrách pre seniorov, zapája ich aktívne do spoločenského diania a poskytuje im benefity v podobe príspevkov na cestovné a stravu.

Trošku ma však mrzí, že ľuďom chýba viac medzigeneračnej solidarity. Doba je taká, že pomoc jednej skupine ľudí častokrát nenájde pochopenie u tej druhej. Mrzí ma aj to, že celá verejná diskusia o senioroch sa neraz zužuje na výšku dôchodkov, vianočné príspevky a náklady na zdravotnú starostlivosť. Ale život našich starých mám a starých otcov predsa nie je iba o tomto. Stále chcú byť aktívni, prospešní svojmu okoliu, deliť sa o rokmi nadobudnuté skúsenosti, ktoré sa nedajú nahradiť múdrosťami vyčítaných z kníh, a už vôbec nie zo sociálnych sietí.

Starší ľudia si zaslúžia úctu. Nie tú formálnu, predstieranú, ale skutočnú, ktorá ide z hĺbky srdca. Možno už niektorým starším dochádzajú fyzické sily, ale práve vďaka dlhoročným skúsenostiam vedia veľmi dobre vycítiť, kedy je úcta k nim úprimná.

Pretože starší človek sa nedá oklamať. Cíti, kedy je za náhlou pozornosťou voči nemu vypočítavosť či osobný prospech, vie, kto sa mu snaží pomáhať po celý čas. A podľa toho sa aj rozhoduje. Všetky tie chvíľkové „pomáhania“ si vie porovnať s dlhodobou starostlivosťou o jeho život. A naše mesto sa chce o svojich seniorov starať predovšetkým v dlhodobej perspektíve.

Preto by som vás chcela ubezpečiť, že mesto vďaka výbornej finančnej kondícii a dobrému hospodáreniu aj v roku 2014 bude mať dostatok finančných prostriedkov, aby mohlo garantovať všetky doterajšie benefity pre seniorov i pre mladé rodiny aj na rok 2015. A samozrejme, môže aj dlhšie, pokiaľ budú mesto viesť ľudia fundovaní a zodpovední.

Milí naši seniori, prajem vám všetkým, aby ste sa v každú vašu chvíľu stretávali s tou skutočnou, zo srdca idúcou úctou, doplnenou pomocnou rukou a porozumením. Ste pre nás nefalšovaným obohatením, zdrojom tradície a skúsenosti. Nech to všetko od vás môžeme čím dlhšie čerpať plným priehrštím. Želám vám veľa zdravia, osobných úspechov a spokojnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM