Rôzne

U susedov už vyrastajú základy nového špitálu: Takto bude vyzerať nemocnica novej generácie!

Koncom septembra sa skončila nultá fáza projektu nemocnice novej generácie v susedných Michalovciach a začína sa výstavba samotnej novej budovy. V rámci prípravy územia na výstavbu bol počas štyroch mesiacov najprv odstránený skelet nedostavaného a chátrajúceho pavilónu.

Ilustračný obrázok k článku U susedov už vyrastajú základy nového špitálu: Takto bude vyzerať nemocnica novej generácie!
Zdroj: Dnes24.sk

So starostlivou prípravou protihlukových a protiprašných opatrení prebehlo búranie starej budovy za plnej prevádzky nemocnice bez problémov. V zmysle harmonogramu sa začiatkom septembra začalo s výstavbou spodnej stavby novej budovy. Po ukončení pilotáže pokračuje príprava betónových hlavíc, základových pásov a štrkových zásypov. Do konca roka 2015 bude vybudovaný suterén a súčasne budú rozpracované konštrukcie prvého nadzemného podlažia. Súbežne so železobetónovým skeletom sa zrealizujú vonkajšie prípojky vody a kanalizácie. Výstavba skeletu štvorpodlažnej budovy by mala byť ukončená v priebehu marca 2016. Brány nemocnice novej generácie by sa mali otvoriť pre prvých pacientov začiatkom roka 2018.

Po štyroch mesiacoch intenzívnych prác na odstránení skeletu nedostavaného nemocničného pavilónu v Michalovciach odišlo včera posledné nákladné auto so stavebnou sutinou. Celkovo bolo zo staveniska odvezených 12 500 ton stavebnej sutiny, čo predstavuje približne 1 200 nákladných vozidiel.

„Napriek extrémnym letným teplotám sa nám podarilo zvládnuť toto náročné obdobie bez vážnejších problémov a sťažností. Chcem poďakovať našim pacientom, zamestnancom, ako aj obyvateľom priľahlých mestských častí za trpezlivosť a ústretový prístup. Najťažšia fáza projektu by v tomto smere mala byť už za nami,“ zdôraznila Zita Ženišová, riaditeľka nemocnice Svet zdravia Michalovce.

V zmysle právoplatného stavebného povolenia, paralelne s výkopovými prácami bol vykonaný aj archeologický prieskum. Jeho terénna časť nepotvrdila archeologicky významné nálezy. Na stavenisku v týchto dňoch vyrastajú aj dva stavebné žeriavy, ktorých výška bude 28 metrov a 31 metrov. S dĺžkou výložníkov 40 až 50 metrov bude zabezpečovať vertikálnu materiálovú logistiku celej stavby.

„Keďže projekt má veľmi ambiciózny časový harmonogram, stavebné práce prebiehajú v intenzívnom tempe 6 dní do týždňa,“ doplnil Vladimír Kumičák, projektový senior manažér za Svet zdravia.

Pozrite si v galérii vizualizáciu nemocnice novej generácie.

Ďalšie vizualizácie nájdete aj tu.

Michalovce: U susedov stavajú nemocnicu novej generácie
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM