Rôzne

Tri dni plné rusínskej kultúry aj mnohých lákadiel: Nadišiel čas obľúbeného festivalu!

Festival kultúry a športu v Medzilaborciach v piatok štartuje svoj 54. ročník. V neďalekom mestečku je toto podujatie už akýmsi sviatkom, ktorý má svoj pravidelný dátum.

Ilustračný obrázok k článku Tri dni plné rusínskej kultúry aj mnohých lákadiel: Nadišiel čas obľúbeného festivalu!
Foto: Adam Bič / Zdroj: Dnes24.sk

„Každoročne sa snažíme na festival pozvať účinkujúcich, ktorí tu ešte neboli,“ uviedla Iveta Gališinová z odboru kultúry v Medzilaborciach na margo tohtoročného programu. Na mestskom amfiteátri sa predstaví Slovenský ľudový umelecký súbor, Kollárovci, Marián Čekovský, Tublatanka a iní. „Je pravda, že sme už po toľkých rokoch vyčerpali mnoho účinkujúcich zo Slovenska i Čiech,“ dodala s úsmevom Gališinová.

Počas troch dní je pre návštevníkov pripravený tradičný i moderný program, ku ktorému neodmysliteľne patrí rusínska kultúra. Dnešný otvárací deň, ktorého program sa uskutoční pred Múzeom moderného umenia Andyho Warhola, patrí práve domácim umelcom. Divákom sa napríklad predstaví spevník známeho miestneho hudobníka Michala Dobdu.

Piatkový program ukončí hudobné zoskupenie Igor Kucer Emotion Group s populárnym hudobným projektom „Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie“. Tá vďaka iniciatíve svojho syna Andyho naspievala v 50. rokoch minulého storočia v nahrávacom štúdiu v Pittsburghu na LP platňu pôvodné rusínske ľudové piesne.

Sobota patrí tradičnému pietnemu aktu, ktorým si prítomní uctia pamiatku padlých. Následne sa v sprievode presunú do amfiteátra, kde sa začne prvá časť kultúrneho programu. Tá športová je venovaná kolkovým a futbalovým stretnutiam. Podľa Gališinovej je hlavným cieľom organizátorov to, aby sa ľudia zabavili, oddýchli si, stretli sa s priateľmi. Aby to boli tri dni radosti a spomienok.

Hlavným organizátorom festivalu je mesto Medzilaborce a Rusínska obroda na Slovensku.

Foto: ilustračné, na snímke Marián Čekovský

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM