Správy

Tohtoročná žatva v hornom Zemplíne? Už sa vie, ako to dopadlo!

Tohtoročná žatva v hornom Zemplíne sa začala o dva týždne skôr ako v minulom roku. Pozrite si zaujímavé informácie, ako dopadla.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročná žatva v hornom Zemplíne? Už sa vie, ako to dopadlo!
Zdroj: TASR

Tohtoročná žatva v hornom Zemplíne dopadla dobre. Priemerné úrody pri obilninách dosiahli úroveň 3,12 tony na hektár. Najvyššia bola úroda pšenice, a to vo výške približne 4,5 t/ha. Repky olejnej sa zožalo v priemere 3,1 tony na hektár.

„Máme však aj podniky, u ktorých sa úrody vyšplhali nad priemer Slovenska s úrodou pšenice 5,77 t/ha a repky 3,62 t/ha,“ informovala riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Humennom Jana Špuntová. Priebeh žatvy bol podľa jej slov prerušovaný len lokálnymi zrážkami. Tí, čo vystihli čas a mali dostatok techniky, pozbierali úrodu v pomerne krátkom čase.

V hornom Zemplíne bolo osiatych viac ako 3100 hektárov (ha) obilnín. Výmera repky olejnej predstavovala necelých 700 ha. „Osiate plochy v okrese Snina tvorili z tejto výmery obilnín 30 a repky až 50 %,“ uviedla Špuntová s tým, že v Medzilaborskom okrese je pestovanie obilnín zastúpené pšenicou, ražou a ovsom, olejniny sa už nepestujú.

Podľa slov riaditeľky RPPK farmárov už niekoľko rokov trápi znižujúci sa záujem o produkciu a hlavne nízke realizačné ceny, ktoré sa pri obilí pohybujú pod úrovňou 100 eur za tonu a repke pod 350. „Oproti tomu vzrastajú ceny vstupov, ako sú nákupné ceny osiva, hnojiva, nafty, mzdových nákladov. Posledná dotácia na pestované plodiny bola poskytnutá farmárom v roku 2009,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM