Rôzne Rôzne

Takto to kedysi v Humennom vyzeralo: Prvomájové oslavy v období socíku! FOTO

Existoval pred nacistami, počas nich, za komunistov a existuje dodnes. 1. máj ako Sviatok práce je medzinárodným. U nás sa stal štátnym sviatkom v roku 1925. Svoju nezabudnuteľnú podobu tu mali najmä komunistické prvomájové oslavy. A to aj v našom meste. Takto si na ne pamätajú Humenčania.

Ilustračný obrázok k článku Takto to kedysi v Humennom vyzeralo: Prvomájové oslavy v období socíku! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Predo dvermi je prvý máj a s ním aj Sviatok práce. Ten sa u nás neoslavuje tak pompézne, ako tomu bolo za socíku. Každý ho trávi skôr samostatne so svojou rodinou. Ako to však vyzeralo v našom meste ešte pred rokom 89?

Niektorí to brali ako povinnosť, kde by dobrovoľne v žiadnom prípade nešli. Iní si to vedeli celkom vychutnať a tešili sa na ne. Prvomájové oslavy v Humennom každopádne predstavovali veľkú spoločenskú udalosť. Podľa mnohých azda tú najväčšiu. „Vtedy sa neorganizovali všelijaké pivné dni a už vôbec nie odpusty či jarmoky. Stánky, kultúrne vystúpenia… – To bolo práve prvého mája,“ zalovil v pamäti Jozef. Podľa jeho slov sa k tomu možno dali ešte porovnať Dni Chemlonu, prípadne Deň stavbárov, ale tie sa nekonali na námestí a v takom rozsahu.

Na Sviatok práce sa pochopiteľne nepracovalo. To však neznamená, že pracujúci do firmy alebo aspoň k nej neprišli. Zhromaždili sa ta a nasledovali známe sprievody. Sprievody s vlajkami slávnych komunistov a transparentmi s rôznymi heslami. Cieľ bola hlavná tribúna, kde už čakali predstavitelia strany. Posledné roky bola v Humennom umiestnená „pod Stračou nôžkou“. „V škole sme mali k tomu aj nácvik. Ako budeme ísť, skandovať… Aj potom z neskorších čias si pamätám najmä tie prípravy, trvali aj celý apríl,“ spomína si Anna.

Podľa ďalšieho pamätníka nechýbali na konci sprievodu alegorické vozy. Firmy tak vystavovali svoju prácu. Po sprievode nasledoval rozchod. Oslavám však zďaleka nebol koniec. Na účastníkov čakalo občerstvenie. Nie však 50 druhov pív a dobroty od výmyslu sveta, ale párky, guľáš a pivo. Na toto občerstvenie dostali Humenčania lístky od svojho zamestnávateľa. „Treba však povedať, že také dobré spišské párky som od tých čias už nejedol,“ doplnil s úsmevom Jozef. Na amfíku nechýbali potom kultúrne vystúpenia.

Pozrite si v galérii zopár exkluzívnych snímok z prvého mája v Humennom.

Prvomájové oslavy za socíku: Pozrite si zábery z Humenného
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM