Webnoviny - Rôzne

Súd vrátil do hry v Humennom jedného kandidáta

Na základe rozhodnutia Okresného súdu v Humennom sa do hry o poslaneckú stoličku v mestskom parlamente vracia nezávislý kandidát Martin Babin, ktorého pôvodne volebná komisia nezaregistrovala.

Dôvodom boli v petičných hárkoch skratky HN namiesto celého názvu mesta Humenné. Pôvodne mestská volebná komisia nezaregistrovala tri kandidačné listiny. Opravný prostriedok využili dvaja kandidáti. Súd zmenil rozhodnutie mestskej volebnej komisie iba v jednom prípade. Po tejto zmene je v Humennom zaregistrovaných pre komunálne voľby päť kandidátov na primátora a 176 kandidátov na poslancov.

Za primátora budú v Humennom kandidovať traja muži a dve ženy. Proti sebe sa postavia traja nezávislí kandidáti, jedna kandidátka s podporou sedemčlennej koalície a jeden stranícky kandidát za stranu Náš kraj.

Ako nezávislý kandidát svoju terajšiu pozíciu bude obhájiť súčasný primátor Vladimír Kostilník (60). Nezávislým kandidátom je aj podnikateľ Andrej Lopata (45) a učiteľka a spisovateľka Viera Čurmová (54). Poslankyňu NR SR Janu Vaľovú (45) nominovala koalícia siedmich politických subjektov – SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, Úsvit, Strana zelených, Slobodné fórum, Nová demokracia. Za stranu Náš kraj kandiduje Milan Mňahončák (59), ktorý je stavebným inžinierom.

V Humennom sú dva volebné obvody, v ktorých sa volí spolu 24 poslancov. Mestská volebná komisia zaregistrovala 176 kandidátov na poslancov. Z toho je 41 nezávislých. Pre voľby poslancov vznikli dve koalície. Trojkoalíciu tvorí SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS. Spoločne v dvojkoalícii idú získať poslanecké mandáty SDĽ a SZS. Svojich nominantov postavilo aj 15 samostatných politických strán. Mestská volebná komisia nezaregistrovala jedného nominanta na poslanca za koalíciu SDĽ, SZS a jedného za stranu Náš kraj, v obidvoch prípadoch išlo o chybné osobné údaje.

Informácie agentúre SITA poskytol predseda mestskej volebnej komisie Jaroslav Tokár (KSS).

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM