Rôzne

Súčasný autor milovníkom diel humenského rodáka: V. Pankovčín patril k najväčším magickým autorom

Václav Pankovčín sa narodil v roku 1968 v Humennom. Zomrel náhle a veľmi mladý, vo veku 30 rokov. Napriek tomu zanechal ako prozaik za sebou veľkú stopu.

Ilustračný obrázok k článku Súčasný autor milovníkom diel humenského rodáka: V. Pankovčín patril k najväčším magickým autorom
Zdroj: Dnes24.sk

Mladý scenárista a dramaturg Peter Balko predstavil v utorok v Bratislave svoj debutový román Vtedy v Lošonci. Víťaz celoslovenskej súťaže Poviedka 2012 potvrdil, že mu nie je cudzí magický realizmus. Jeho prvky použil aj vo svojom románe, v ktorom sa prelína reálne s ireálnym. Čitateľ chvíľkami nevie, kedy si z neho autor „uťahuje“ a kedy píše o skutočných udalostiach.

„Som veľký fanúšik práve pokrivenej reality a opisovania sveta, ktorý je na jednej strane reálny, ale vždy si tam popridávam také pre niekoho rušivé, ale pre mňa pekné magické prvky,“ priznal s tým, že je veľký milovník diela Václava Pankovčína, ktorého považuje za jedného z najväčších slovenských magických autorov. „Táto knižka v niektorých veciach priamo na neho odkazuje.“

Kto bol Václav Pankovčín?

Rodák z Humenného, prozaik, ktorému nechýbal zmysel pre humor. Strednú školu vyštudoval v Snine a žurnalistiku na UK v Bratislave. Písal pre deti (Mamut v chladničke) aj dospelých. V roku 1992 vydal zbierku poviedok Asi som neprišiel len tak. Všetky poviedky majú spoločné miesto- imaginárnu východoslovenskú dedinu Rantaprapán, no jej predobrazom má byť skutočná obec Papín, kde autor vyrastal.

Marakéš, Tri ženy pod orechom, Bude to pekný pohreb, Polárny motýľ – priestor 3 × 4 či K-85 sú ďalšími jeho vydanými knižkami. Len pár dní pred tragickou a náhlou smrťou dokončil román Lináres. Výber z jeho poviedkovej tvorby vyšiel pod názvom Šicke me naše. Talentovaný spisovateľ zomrel 18. januára 1999.

Foto: Václav Pankovčín má ako významný humenský rodák svoj portrét na pilieri tunajšieho nadjazdu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM