záruba martin Rôzne

Stromy z Námestia slobody sa odstraňovať nebudú

(TASR) - K výrubu stromov na Námestí slobody v Humennom zatiaľ nedôjde. Rozhodol o tom Krajský súd v Prešove na základe žaloby občianskeho združenia (OZ) Zelený kameň, ktoré s odstránením drevín v rámci plánovanej rekonštrukcie tejto časti mesta nesú

„Toto právoplatné rozhodnutie Krajského súdu v Prešove je prelomové, pretože súd sa pri rozhodovaní riadil priamo právom Európskej únie a medzinárodným Aarhuským dohovorom,“ konštatoval právnik Peter Wilfling, ktorý združenie Zelený kameň zastupoval pred súdom.
„Tento dohovor ukladá štátom zabezpečiť, aby zástupcovia verejnosti mali právo podať na súde žalobu proti akémukoľvek nezákonnému rozhodnutiu v oblasti životného prostredia, a tým prispievať k dodržiavaniu zákonov úradmi,“ poznamenal.
Podľa jeho slov môže v rámci slovenskej legislatívy podať žalobu proti úradnému rozhodnutiu iba takzvaný účastník úradného konania. „Súd môže následne rozhodnutie zrušiť, ak je nezákonné. Ak však úrad účastníctvo nepovolí, občan sa ocitne v začarovanom kruhu. Úradné rozhodnutie je síce nezákonné, ale na súd sa nemôže dostať, pretože k tomu potrebuje postavenie účastníka, z ktorého ho však úrad vylúčil,“ vysvetlil právnik.
Rozhodnutie Krajského súdu však podľa Wilflinga potvrdzuje, že občianske združenia majú právo domáhať sa súdneho preskúmania úradných rozhodnutí, a to priamo na základe ustanovení Aarhuského dohovoru. „Okrem toho dúfame, že čo najskôr bude prijatá novela zákona, aby slovenské zákony týkajúce sa životného prostredia boli v súlade s medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky,“ povedal Wilfling.
Voči rozhodnutiu Krajského súdu sa humenská samospráva neodvolala. „Budeme v tejto veci robiť nové správne konanie. Jeho výsledkom bude rozhodnutie, že tých stromov určených na výrub bude pravdepodobne menej ako v pôvodnom rozhodnutí z januára 2009,“ uviedol pre TASR právny zástupca Mestského úradu v Humennom Štefan Bukovčík.
Dodal, že množstvo stromov v uvedenej lokalite zasadili obyvatelia mesta v minulosti chaoticky bez projektovej dokumentácie. Výrub drevín chcelo mesto realizovať kvôli plánovanému projektu rekonštrukcie námestia.
Občianskemu združeniu Zelený kameň prekážala podľa Bukovčíkových slov hlavne obsahová stránka minuloročného rozhodnutia. „Bolo skôr všeobecné, neobsahovalo počty drevín, ich hrúbku, vek, zdravotný stav a podobne,“ zhodnotil Bukovčík. Nové rozhodnutie bude preto konkrétnejšie a s odôvodnením výrubu jednotlivých stromov," uzavrel právny zástupca mesta.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM