Rôzne

Stalo sa v oblasti Sninského kameňa: Na lesníka zaútočila sova

Na lesníka zaútočila sova dlhochvostá. Jej mocné nohy a dlhé pazúry môžu pritom poriadne ublížiť! Pozrite, čo sa v lese odohralo.

Ilustračný obrázok k článku Stalo sa v oblasti Sninského kameňa: Na lesníka zaútočila sova
Zdroj: TASR

Na lesníka v Snine zaútočila sova dlhochvostá. Podľa ornitológa Mateja Repela zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko ide o jej prirodzený ochranný pud. „Keď je sova dlhochvostá v hniezde a má mláďatá, je dosť agresívna a dokáže naozaj ublížiť. Má totiž mocné nohy a dlhé pazúry,“ uviedol Repel s tým, že ide o bežný jav. „Stáva sa to aj ornitológom, napríklad pri krúžkovaní mláďat, keď musia byť veľmi dobre vyzbrojení. Nosia helmy a chrániče na hlavu a chrbát, pretože sova je v blízkosti hniezda veľmi prudká,“ konkretizoval ornitológ.

Rana do hlavy

Lesník Adrian Piteľ zbadal pri vyznačovaní ťažby nalietavať sovu dlhochvostú. Nevenoval jej pozornosť, keďže v oblasti Sninského kameňa je ich mnoho. „Až keď som zbadal mláďa na zemi, spozornel som. Počul som výstražné zaklepanie zobáka. V momente, keď som sa otáčal, dostal som ranu do hlavy. Automaticky som odišiel z miesta preč i s poranením na hlave,“ uviedol Piteľ s tým, že správanie sovy rešpektuje. "Ide o jej prirodzený materinský pud. Hneval som sa skôr na to, že som si mohol poraniť oko, čo by som pri svojej práci znášal ťažšie,“ povedal dlhoročný lesník.

Čo robiť?

Matej Repel upozorňuje, že v prípade ak sa niečo podobné stane akémukoľvek návštevníkovi lesa, je lepšie opustiť miesto rýchlo a nehlučne. „To, že mláďa vypadne z hniezda, sa stáva v prírode bežne, najmä pri sovách,“ uviedol s tým, že rodičia ho aj naďalej kŕmia mimo hniezda. „Paradoxne je mláďa vo väčšom bezpečí, pretože tí predátori už hniezda poznajú, keďže je tam častý pohyb. Je väčšia šanca, že to mláďa prežije, keď je mimo neho,“ povedal ornitológ, podľa ktorého ide o prirodzený jav a nie je potrebné doň zasahovať.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM