Rôzne

Do dediny na Zemplíne mieri stále viac turistov: Dôvodom je krypta, o ktorej sa hovorí po celom svete! FOTO

Letná sezóna láka do dediny na Zemplíne stále viac turistov. Dôvodom je krypta, o ktorej ešte pred vyše desiatimi rokmi takmer nikto nevedel. Dnes sa o nej hovorí po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Do dediny na Zemplíne mieri stále viac turistov: Dôvodom je krypta, o ktorej sa hovorí po celom svete! FOTO
Zdroj: TASR

Dôvodom, prečo si turisti nachádzajú cestu do zemplínskej dedinky Osadné je krypta vojakov z prvej svetovej vojny, ktorej iniciátorom propagácie bol miestny duchovný Peter Soroka.

Bezduché telá 1025 vojakov

Pod pravoslávnym chrámom sa krypta nachádza od roku 1933. Ešte pred niečo vyše desiatimi rokmi o nej na Slovensku vedel len málokto. Vďaka propagácii, ktorú inicioval práve Peter Soroka, sa o nej hovorí po celom svete, keďže je jedinou svojho druhu na Slovensku. V krypte sa nachádzajú bezduché telá 1025 vojakov padlých v prvej svetovej vojne.

Pozbierali ich z lesov a cintorínov

Osadňania ich so súhlasom vtedajšieho štátu pozbierali z okolitých lesov a cintorínov. V rokoch 1933 až 1934 uložili do jamy pod chrámom aj exhumovaných vojakov z Nižnej a Vyšnej Jablonky, Veľkej Poľany a Osadného. Všetky kosti sa tam však nevmestili, preto bolo ďalších 1467 vojakov pochovaných v dvoch šachtách na verejnom cintoríne. Sú to hlavne maďarskí, rakúski, českí, slovenskí a bosnianski vojaci.

Tisícky turistov

História krypty je spätá s návratom veriacich v obci k pravoslávnej cirkvi v roku 1925. Keďže nemali kde vykonávať služby, rozhodli sa postaviť svoj vlastný chrám. Nemohli tak urobiť oficiálne, preto začali stavať pamätník ruským vojakom z prostriedkov celoštátnej zbierky. Pravoslávny chrám, ktorého súčasťou je dodnes aj krypta vojakov z prvej svetovej vojny, bol postavený v priebehu roka. V Osadnom sa k pravoslávnej cirkvi hlási viac ako sto veriacich.

Krypta je otvorená nonstop a všetko zaujímavé návštevníkom rozpovie v piatich jazykoch audiosprievodca. V minulom roku ju navštívili tisícky domácich i zahraničných turistov.

Osadné: Krypta vojakov z 1. svetovej vojny láka turistov aj v lete
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM