Rôzne

Spomienky zemplínskych babičiek: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!

Pre náš portál exkluzívne prehovorili babičky Mária (82) a Anna (72) zo Zemplína. Zaspomínali si na to, ako to kedysi u nich doma vyzeralo cez Štedrý deň.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky zemplínskych babičiek: Ako to kedysi u nás vyzeralo cez Vianoce!
Zdroj: TASR

Predsviatočný čas je už tu a Vianoce doslova klopú na dvere. Adventné obdobie predchádza vianočným sviatkom ako aj samotnej štedrej večeri. Aj v minulosti sa v mnohých rodinách pred takouto večerou aj počas nej dodržiavali určité zvyky. Ako prežívali Štedrý deň pani Mária (82) a Anna (72) pred mnohými rokmi na Zemplíne? Obidve si zaspomínali pre náš portál.

Klobáska až 25. decembra

Pani Anna (72) si zaspomínala, ako kedysi vyzerali Vianoce u nich doma. „Boli oveľa skromnejšie ako teraz. Teraz sa majú ľudia veľmi dobre, kedysi bola bieda, chudoba.“ O desať rokov staršia Mária potvrdila, že to bolo iné časy. „Ako dieťa si pamätám len na biedu po vojne, všetkého bolo málo, neboli to plné stoly ako dnes a ani ste sa do sýtosti nenajedli,“ povedala nám Mária (82). Dodala, že pôst bol u nich doma prísnejší. „24. decembra sme mäso ešte nejedli. Žiadne klobásky, len rôsol, polievka bez mäsa. Klobásky sa jedli až na druhý deň.“ V štedrovečernej polievke sa nemohla variť ani klobása, ani údené koleno.

Strašili stromy

Dozvedeli sme sa však aj ďalšie zaujímavé informácie. „Vždy sme dávali tanier navyše. Niektorí tým mysleli, že, keď príde pocestný, aby mal tanier aj on – Boh do domu, hosť do domu,“ vysvetlila Mária a zároveň dodala, že oni dávali tanier, aj keď niekto z rodiny zomrel a nebol už za stolom.

Zvieratkám sa z jedla ušlo tiež. „24. decembra sa z každého jedla odnieslo aj zvieratám. Dnes už dávame len psíkovi, v minulosti aj sliepkam, prasiatkám,“ prezradila nám pani Anna. Hojnosť sa symbolicky nezaručovala len zvieratám, ale aj úrode, preto po večeri sa chodilo strašiť stromy. „Hlavný gazda vždy išiel postrašiť stromy, aby rodili,“ vysvetlila pre náš portál Mária.

Betlehem nesmel chýbať

Babičky Mária a Anna si zaspomínali aj na ďalšie tradície. Pod stôl dávali reťaz, aby bola rodina po kope a peniaze pod obrus, aby im nechýbali v budúcom roku. Obe priznali, že tieto zvyky už v súčasnosti nedodržiavajú. „Stále však krájame jablko pre všetkých pri stole, potierame čelo medom v tvare krížika a zjeme cesnak a oblátky s medom,“ uviedla nám Mária.

A ako to bolo s menu na stole? „Nemali sme šalát, len zemiaky. Nebolo toľko zákuskov ani darčekov, ako to teraz pripravuje rodina,“ priznala Anna. Obe babičky sa zhodli v tom, že Vianoce boli skutočne o Vianociach – o narodení Ježiška. Nemusel byť vraj veľký stromček, stačili voňavé vetvičky, ale v domácnosti nechýbal betlehem.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM