Tlačové správy

Someliér Rasťo: Do sveta vína ho zaviedla náhoda, dnes má v Humennom vlastný podnik!

Všetko odštartoval darčekový kupón od manželky. Someliérstvo ho natoľko vtiahlo, že dnes je víno Rasťovou veľkou vášňou a v Humennom otvoril podnik, ktorý treba spoznať.

Ilustračný obrázok k článku Someliér Rasťo: Do sveta vína ho zaviedla náhoda, dnes má v Humennom vlastný podnik!
Zdroj: Green Line

Humenné. Ulica 1. mája. Chodník, po ktorom každý Humenčan kráčal už nespočetne krát. A práve tu sa nachádza podnik, za ktorým stojí someliér Rastislav Bakajsa. Viac v rozhovore s týmto odborníkom na víno.

Biele či červené? :)

Určite červené, ale záleží aj od ročného obdobia, nálady a samozrejme chuti. Dobrý Pinot Noir je určite dobrý spoločník a môj favorit.

Koľko vín musí človek vypiť, aby sa stal someliérom?

Fúúúú, tak to je zaujímavá otázka. Nie je to o tom, koľko vín musíte vypiť, ale koľko vín musíte ochutnať :). Nájsť rozdiel medzi odrodami, vo farbe, vôni a chuti nie je jednoduché, ale všetko sa dá naučiť. Treba na to čas, trpezlivosť a človek to časom určite nájde.

Moja cesta k práci someliéra bola zaujímavá a aj náhodná. Manželka mi k narodeninám darovala darčekový kupón na prvú časť kurzu mojej cesty, ale to som ani ja a ani nikto netušil, že v nej budem pokračovať. Nebolo mojim cieľom stať sa someliérom, ale napokon ma to celé tak vtiahlo, že už som nemohol odolať. Paradoxom je, že na začiatku kurzu sa nás pýtali, kto sa chce stať someliérom. Myslíte si, že som dvihol ruku? Veru, že som nedvihol :) a predsa ním som. Keď si na to spomeniem, stále sa nad tým pousmejem.

V Humennom ste si otvorili zaujímavý podnik. Vinotéku kombinovanú s kaviarňou. V ponuke asi nebudete mať hocijaké vína.

Určite nie. Špecializujem sa na slovenské vinárstva menšie a prevažnou mierou rodinného typu, lebo tieto vína vás vedia príjemne prekvapiť. No svoje miesto v našom portfóliu majú aj trošku väčšie vinárstva, pre niekoho viac známe, ale pre niekoho možno ani nie.

Každopádne pri vínach, ktoré ponúkame, aj garantujeme, že sú poctivé. Osobne sa poznám s každým vinárom a viem akú surovinu spracúvajú, lebo kvalitné hrozno je vyše 50% úspechu. Všetky vína z portfólia prešli odbornou degustáciou a viem, čo predávam. Rád osobne každému poradím a odporučím aké víno kúpiť pre seba, pre návštevu alebo ako darček pre známeho. Môj hlavný cieľ je dostať do povedomia ľudí tento vzácny mok a vyzdvihnúť kultúru pitia vína.

Zdroj: Green Line

Vínoví fajnšmekri si teda môžu u vás posedieť alebo nakúpiť. Občas to aj skombinujú?

Áno, prídu k nám na degustáciu a potom si vínka aj kúpia. No niekedy to býva i opačne :). Každopádne si však u nás vedia vybrať, lebo my ponúkame vína, ktoré si nekúpite hocikde.

Pozornosť púta terasa.

Máme novopostavenú celoročnú terasu s kapacitou 16 miest, vo vnútri prevádzky je 14 miest. Sme klimatizovaní v horúcom lete, preto u nás počasie nehraje žiadnu rolu. Pre fajnšmekrov kávy pripravujeme kávičku z čerstvo praženej kávy od firmy Green Plantation, ktorú si vychutnávajú a môžu aj naďalej vychutnávať na celoročnej terase. Ani tu im nebude zima :).

V podniku organizujete tiež ochutnávky vín. Ako to na takejto akcii vyzerá?

Degustácie vín robíme pravidelne, momentálne zhruba raz do mesiaca. A to buď pod mojim vedením, alebo pod vedením samotného vinára z niektorého z vinárstiev v našej ponuke.

Najbližšia degustácia sa bude konať 8. októbra pod záštitou vinára, enológa a someliéra z vinárstva Tajna pána Ing. Vladimíra Hronského. Všetky informácie a aktualitky zverejňujeme na našej facebookovej stránke, kde samozrejme vždy nájdu naši zákazníci, fanúškovia a záujemcovia informácie aj o najbližšej ochutnávke.

Poskytujete aj súkromné ochutnávky na objednávku?

Áno, degustácie organizujeme pre verejnosť, ale po dohode aj súkromnej klientele a rôznym firmám…

Na záver. Dajte našim čitateľom jeden tip na fľašu dobrého červeného a aj bieleho vína, ktoré by si mali otvoriť počas ďalšieho večera.

Odporúčam napríklad červené vínko, je to skôr raritná odroda Cabernet Dorsa ročník 2013 z produkcie Becse Bor (Mužla) a z bielych sa oplatí ochutnať takisto raritu, odrodu Hibernal ročník 2015 z produkcie vinárstva Triticum (Vráble).

Samozrejme je dôležité, k akej príležitosti chcete dané víno, každá udalosť si vyžaduje iné. Na základe toho radíme aj našim zákazníkom. Radi vás privítame v prevádzke Green Line na Ulici 1. mája.

(PR)

FOTO: Someliér Rasťo si v Humennom otvoril vlastný podnik
14
Galéria
Zdroj: Green Line
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM