Hokej

Šok pre hokejových fanúšikov v našom meste: Prvá liga zostane bez MHK Humenné!

Zdalo sa, že MHK Humenné bude od novej sezóne súčasťou prvej hokejovej ligy. Vyhlásenie klubu však zarmútilo nejedného fanúšika. Prečo padlo rozhodnutie zostať v druhej lige?

Ilustračný obrázok k článku Šok pre hokejových fanúšikov v našom meste: Prvá liga zostane bez MHK Humenné!
Zdroj: Dnes24.sk

„Dňa 30. mája sme po dlhom rozhodovaní podali na SZĽH prihlášku do súťaže 2. ligy seniorov pre sezónu 2017/2018. A to aj napriek tomu, že sme si ako strieborní medailisti vybojovali právo postupu do prvej hokejovej ligy,“ píše sa v úvode vyhlásenia MHK Humenné, ktoré klub zverejnil na sociálnej sieti.

Prečo?

Klub si je vedomý, že mnoho fanúšikov zostane sklamaných. „Ak by sme hrali v nadchádzajúcej sezóne 1. ligu, znamenalo by to, že by sme museli vyskladať prakticky nové mužstvo, v ktorom by humenskí odchovanci takmer nefigurovali. Z aktuálnej súpisky seniorského áčka by nám v prípade 1. ligy ostali iba traja humenskí hráči,“ vysvetľuje vo vyhlásení dôvody tohto rozhodnutia predseda výkonného výboru MHK Humenné Marek Šmida s tým, že klub dnes nemá juniorov ani kadetov a momentálne najstaršou mládežníckou kategóriu v rámci humenského klubu je dorast.

„Vnímame to tak, že seniorské áčko je v hierarchii každého klubu vrcholom a má skutočný zmysel iba vtedy, ak pre odchovancov klubu predstavuje zavŕšenie ich doterajšieho športového vývoja v mládežníckych kategóriách v rámci daného klubu… Dnes sme jednoducho nútení počkať, kým nám mladší hráči do juniorky dorastú,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Podľa ďalších slov M. Šmidu je jasné, že žiaden hokejový tím nemôže byť postavený výlučne na domácich hráčoch, no chcú uplatňovať princíp, podľa ktorého základ tímu musia tvoriť domáci hráči, okolo ktorých sa následne tím skladá.

Time out

Upozorňuje aj na ďalšiu skutočnosť. „Prvá liga je plnoprofesionálna súťaž, ktorá vzhľadom na tréningový proces a program zápasov počas týždňa neumožňuje, aby ju hrali hráči, ktorí sú zamestnaní,“ uviedol Šmida s tým, že takýto hráči by museli svoje pôsobenie v tíme ukončiť a reč je takmer o všetkých hráčoch, takže zo súčasného kádra by nezostala ani jedna päťka.

Klub vo vyhlásení pripomenul všetky kroky, ktoré za jeden rok stihol zrealizovať a naznačil aj ďalšie plány. „Túto sezónu plánujeme vybudovať na štadióne, v spolupráci s našim partnerom, špičkové tréningové hokejové centrum. V neposlednom rade, s našimi priateľmi z jednej hokejovej veľmoci rokujeme o projekte, ktorý, ak sa podarí, bude na Slovensku unikátom.“

„Preto ak si vyberáme v prípade seniorského hokeja v tejto sezóne time out, ktorý potrebujeme na konsolidáciu tímu a jeho doplnenie o mladých hráčov z Humenného, nevnímame to ako krok späť. Je to pre nás prejav koncepčného prístupu, ktorý je prostriedkom k dlhodobo udržateľnému rozvoju hokeja v našom meste,“ doplnil M. Šmida.

Klub verí, že fanúšikovia MHK Humenné toto rozhodnutie nielen pochopia, ale aj podporia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM