záruba martin Rôzne

Slovensko dočasne prichýli v Humennom sto utečencov

(TASR) - Vláda dnes súhlasila, aby Slovensko poskytlo na pol roka až rok dočasné útočisko 100 utečencom.

Vlani sa na základe podobnej dohody akú dnes schválil kabinet medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o humanitárnom transfere utečencov, uskutočnil transfer 98 palestínskych utečencov nachádzajúcich sa v Iraku, cez naše územie do USA.
Utečenci by mali byť po príchode na Slovensko umiestnení v azylovom zariadení v Humennom, kde im bude poskytnuté ubytovanie a strava. Prípadné výdavky na nevyhnutnú a neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytnutú utečencom a osobám pod ochranou uhradí UNHCR. Týmto ľuďom, ktorých pobyt v SR sa bude môcť predĺžiť maximálne na jeden rok, sa udelí bezplatné vízum. Prepravu utečencov zabezpečí IOM.
Odkiaľ by mali utečenci pochádzať zatiaľ nie je jasné. Vlani Slovensko poskytlo takýmto spôsobom dočasnú ochranu Palestínčanom. Išlo predovšetkým o rodiny s deťmi, ktoré pôvodne žili ako príslušníci národnostnej menšiny hlavne v oblasti Bagdadu a z dôvodu obáv o svoj život sa rozhodli túto krajinu opustiť.
Pôvodne boli umiestnení v utečeneckom tábore al-Walíd v Iraku na hraniciach so Sýrskou arabskou republikou. Ten sa nachádza v púšti, najbližší zdroj pitnej vody je vraj vzdialený asi 200 kilometrov, bývali v hlinených chatrčiach v zlých sociálnych a hygienických podmienkach.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM