Rôzne

ONLINE: Slovensko dalo posledné zbohom exprezidentovi Michalovi Kováčovi + VIDEO

Na poslednú rozlúčku s prvým slovenským prezidentom Michalom Kováčom dnes prišli známe tváre politického a spoločenského života, nechýbali ani zahraniční hostia.

Ilustračný obrázok k článku ONLINE: Slovensko dalo posledné zbohom exprezidentovi Michalovi Kováčovi + VIDEO
Zdroj: TASR

16:20 Ďakujeme za sledovanie ONLINE prenosu.

16:15 Smútočný sprievod sa presúva na bratislavský Ondrejský cintorín, kde dajú posledné zbohom Michalovi Kováčovi okrem najbližších aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR.

15:55 Arcibiskup Stanislav Zvolenský zakončil zádušnú omšu požehnaním. Následne čestná stráž odniesla rakvu bývalého prezidenta z dómu. Nasleduje pohreb v kruhu najbližšej rodiny bez prítomnosti verejnosti a médií.

15:52 Slovo mal aj Dušan Kováč, historik a nevlastný brat zosnulého prezidenta. „Drahý náš Michal, Miško. Tvoj odchod z nášho kruhu nás veľmi bolí,“ povedal so smútkom v hlase.

„Pán prezident Andrej Kiska nazval Michala Kováča morálnym víťazom. Je to popis jeho heroického zápasu so zlom, so zlom spoločenským, ktoré sa však hlboko dotýkalo aj nás, jeho najbližších,“ povedal Dušan Kováč.

15:40 "Michal Kováč bol čestný a láskavý človek. Vyrástol na silnú politickú osobnosť, ktorá vedela ísť za svojím cieľom,“ povedal vo svojom príhovore Pavol Demeš, ktorý bol bývalý spolupracovník exprezidenta Kováča.

15:20 S príhovorom vystúpil prezident Andrej Kiska. "Zišli sme sa tu, pretože od nás navždy odišiel prvý prezident slobodnej, demokratickej republiky. Zišli sme sa tu, aby sme s jeho najbližšími zdieľali smútok, bolesť za stratou človeka, ktorý ovplyvnil naše životy,“ povedal na úvod Kiska.

15:00 Medzičasom viaceré slovenské a české médiá uviedli, že český prezident Miloš Zeman a jeho predchodca Václav Klaus prišli na pohreb vtedy, keď rakvu už odnášali z Bratislavského hradu. Dôvodom meškania českej delegácie bolo podľa portálu lidovky.cz zlé počasie v Bratislave počas príletu štátnikov.

14:42 Prvé čítanie z knihy Jób mala herečka Monika Hilmerová. Skladbu Pie Jesus zaspievala sopranistka Simona Šaturová.

14:00 Začala sa zádušná omša, ktorú celebruje arcibiskup Stanislav Zvolenský. Do kostola prišiel aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Verejnosť sleduje omšu naživo na Rudnayovom námestí.

13:45 Do kostola prichádzajú prví hostia. Niekoľko desiatok ľudí stojí pred veľkoplošnou obrazovkou.

13:30 Smútočný sprievod sa schádza na zádušnú omšu, ktorá je naplánovaná na 14. hodinu. S príhovormi vystúpia prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

13:00 Z Grasalkovičovho paláca, sídla hlavy štátu, sa smútoční hostia presúvajú na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina. Omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský, verejnosť ju môže sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke.

12:50 „Sloboda a sláva, pán prezident!“, zvolala čestná prezidentská stráž, ktorá tak vzdala poctu prvému ponovembrovému slovenskému prezidentovi. Michalovi Kováčovi sa dostalo najvyšších vojenských pôct, verejnosť ho na poslednú cestu vyprevadila potleskom.

12:42 Na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom sa zišlo niekoľko sto ľudí, zastavili sa aj zvedavci z radov turistov.

12:30 Smútočný sprievod dorazil na nádvorie Prezidentského paláca, kde sa prvému slovenského prezidentovi v novodobej histórii krajiny dostane najvyšších vojenských pôct. Zaznie tiež slovenská hymna, prítomní si uctia pamiatku Michala Kováča aj minútou ticha. Do vzduchu vypália 20 sálv.

12:27 Synovia Michala Kováča – Juraj a Michal, kráčajú vedľa seba spolu s nevlastným bratom prezidenta, historikom Dušanom Kováčom. Za nimi ide trojica najvyšších ústavných činiteľov. V sprievode kráčal aj Kováčov nástupca Rudolf Schuster. Exprezident Ivan Gašparovič sa pre chorobu presunul autom, rovnaký spôsob dopravy využila aj česká hlava štátu Miloš Zeman.

12:25 V smútočnom sprievode možno vidieť viaceré známe tváre politického a spoločenského života. Sprievod uzatvárajú vojaci s obrneným vozidlom.

Zdroj: TASR

12:23 Ulicu v centre mesta, po ktorej sa presúva smútočný sprievod, lemujú vojaci a policajti.

12:10 Pamiatku Michala Kováča si prišli uctiť aj Bratislavčania, ktorí stoja po celej trase smútočného sprievodu. Viacerí si prvý štátny pohreb v novodobej histórii Slovenska fotia a natáčajú na video.

12:09 Smútočný sprievod sa presúva centrom hlavného mesta. Na jeho čele kráča vojenská hudba ozbrojených síl a čestná prezidentská stráž. Rakva je uložená na lafete delostreleckej húfnice, za ktorou kráčajú rodinní príslušníci Michala Kováča.

12:00 Podľa historických tradícií prevážajú rakvu na nádvorie Prezidentského paláca, kde sa uskutoční rozlúčkový vojenský ceremoniál. V hlavnom meste sa rozozvučali kostolné zvony.

11:53 Pre Hrad pristavili lafetu delostreleckej húfnice, na ktorú uložili rakvu s pozostatkami Michala Kováča. Smútočný sprievod sa následne presúva cez Palisády do sídla prezidenta.

11:52 Rakve s ostatkami Michala Kováča sa poklonila aj česká delegácia na čele s českým prezidentom Miloša Zemana.

11:50 Čestná stráž vyniesla truhlu s ostatkami Michala Kováča z Rytierskej sály Bratislavského hradu. Na hradnom nádvorí je už nastúpená čestná stráž so smútočnými vencami.

11:39 Rodine Michala Kováča kondolovali už aj všetci traja najvyšší ústavní činitelia – premiér Robert Fico, predseda parlamentu Andrej Danko a prezident Andrej Kiska, ktorý prišiel v sprievode manželky.

Zdroj: TASR

11:25 S prvým slovenským prezidentom sa prišiel rozlúčiť aj jeho nástupca Rudolf Schuster, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 1999 až 2004. Po exprezidentovi Schusterovi prišli spolu podpredsedovia parlamentu Béla Bugár, Martin Glváč, Andrej Hrnčiar.

„Prišiel som sa s ním dôstojne rozlúčiť, tak ako sa patrí,“ povedal Schuster.

11:12 Do sály prichádzajú viacerí súčasní predstavitelia tretej Ficovej vlády: minister zdravotníctva Tomáš Drucker, minister hospodárstva Peter Žiga.

11:00 Kondolovať prišla predsedníčka vlády SR v rokoch 2010 až 2012 Iveta Radičová. „Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom,“ povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Prišla na Bratislavský hrad, aby kondolovala rodine.

10:55 Na nádvorie Bratislavského hradu prichádzajú aj zahraniční hostia.

10:54 Na štátnom pohrebe sa nezúčastní bývalý premiér a prezidentov odporca Vladimír Mečiar. Rodina Michala Kováča si prítomnosť expolitika podľa TASR na poslednej rozlúčke neželala.

Zdroj: TASR

10:52 Na Bratislavský hrad prišli aj expremiéri Mikuláš Dzurinda a Jozef Moravčík či bývalý predseda Národnej rady a exšéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. Nechýbali ani prezidentovi najbližší priatelia.

10:40 Medzi kondolujúcimi nechýbajú bývalí spolupracovníci prezidenta ani osobnosti politického života, ako bývalý šéf KDH Ján Figeľ. Politik Ján Budaj pred novinármi vyhlásil: „Michal Kováč odišiel a toto je jeden z jeho odkazov – urobme zo Slovenska slušnú a usporiadanú krajinu."

10:39 V centre mesta na Palisádach, kadiaľ povedie smútočný sprievod, platí zákaz státia a parkovania vozidiel.

10:37 Na Slovenku platí do 17:00 h štátny smútok, počas ktorého nie je možné stávkovať ani vyplácať výhry.

10:30 V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa začala prvá čas poslednej rozlúčky. Pozvaní hostia kondolujú rodinným príslušníkom Michala Kováča – manželke Emílii, jej dvom synom Michalovi a Jurajovi a nevlastnému bratovi exprezidenta, historikovi Dušanovi Kováčovi.

10:20 Na nádvorí Bratislavského hradu sa už schádza rodina, najvyšší ústavní činitelia a pozvaní hostia. Začiatok kondolencie je naplánovaný na 10:30. O 12:00 h budú na päť minút zvoniť zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa následne presunie z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca.

10:30 V Rytierskej sále Bratislavského hradu sa začala prvá časť poslednej rozlúčky. Pozvaní hostia kondolujú rodinným príslušníkom Michala Kováča – manželke Emílii, jej dvom synom a nevlastnému bratovi exprezidenta, historikovi Dušanovi Kováčovi.

10:20 Na nádvorí Bratislavského hradu sa už schádza rodina, najvyšší ústavní činitelia a pozvaní hostia. Začiatok kondolencie je naplánovaný na 10:30. O 12.00 h budú na päť minút zvoniť zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa následne presunie z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca.

Článok pokračuje pod fotografiou. Prečítajte si, kto bol prvý ponovembrový slovenský prezident Michal Kováč.

Zdroj: Facebook

Kto bol Michal Kováč

Prvý porevolučný prezident Slovenska Michal Kováč skonal 5. októbra vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Exprezidenta dlhodobo sužovali zdravotné problémy, pre ktorého ho museli hospitalizovať v nemocnici. Roky ho trápila aj Parkinsonova choroba.

Rodák z obce Ľubiša v okrese Humenné vyštudoval Obchodnú akadémiu v Humennom a Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Úspešnú kariéru bankára zastavili komunisti – v roku 1970 ho vylúčili z Komunistickej strany Československa (KSČ) a stal sa radovým bankovým úradníkom.

Čítajte aj: OBRAZOM: Verejnosť sa lúči s prvým prezidentom Slovenskej republiky

Popritom sa venoval vede a výskumu, najmä problémom menovej politiky. Niekoľko rokov externe prednášal na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave.

Po novembri 1989 angažoval v hnutí Verejnosť proti násiliu. Zastával viacero politických funkcií. Vo februári 1993 ho poslanci Národnej rady ako kandidáta HZDS zvolili v druhom kole za prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky.

Hlavou štátu a súčasne hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR bol od 2. marca 1993 do 2. marca 1998.

Zdroj: TASR

Nedorozumenia s Mečiarom

Pôsobenie Michala Kováča na poste hlavy štátu poznamenali nedorozumenia s vtedajším premiérom a šéfom HZDS Vladimírom Mečiarom, prameniace z nesúhlasu prezidenta s niektorými činmi a rozhodnutiami vtedajšej vládnej garnitúry.

Kováčova správa o stave spoločnosti, ktorú predniesol v marci 1994 v parlamente, mala za následok vyslovenie nedôvery Mečiarovi zo strany členov slovenského zákonodarného zboru a pád jeho druhej vlády.

Čítajte aj: Pohreb prvého slovenského prezidenta: Dnes sa lúčime s Michalom Kováčom

Po návrate Mečiara do premiérskeho kresla koncom roka 1994 a Kováčovom odmietnutí vymenovať Ivana Lexu do funkcie ministra pre privatizáciu nasledovalo každoročné znižovanie rozpočtu pre prezidentskú kanceláriu, ignorovanie jeho zahraničných ciest a návštev v regiónoch zo strany slovenskej vlády a štátnej správy.

V auguste 1995 neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami násilne a protiprávne zavliekli prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Za únosom mala podľa spísanej obžaloby stáť Slovenská informačná služba, ktorej v tom čase šéfoval Ivan Lexa.

Prípad sa nedostal pred súd, dôvodom boli amnestie z roku 1998, ktoré vydal Mečiar v zastúpení prezidenta. Michal Kováč bol ženatý. S manželkou Emíliou mal dve deti, synov Juraja a Michala.

Michal Kováč v obrazoch
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM