Rôzne

Skvelý úspech Matúša z SOŠ technickej v Humennom: So svojím Autonómnym vozidlom uchvátil odborníkov!

Matúš Fedorčák zo Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Humennom dosiahol pozoruhodný úspech. Jeho projekt Autonómneho vozidla zaujal odborníkov viac ako všetky ostatné!

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech Matúša z SOŠ technickej v Humennom: So svojím Autonómnym vozidlom uchvátil odborníkov!
Zdroj: TASR

Študent SOŠ technickej v Humennom Matúš Fedorčák sa stal s projektom Autonómne vozidlo celkovým víťazom Elektrotechnickej olympiády pre študentov stredných odborných škôl a gymnázií.

„Ide o poloautomatické autonómne vozidlo. My ho riadime a hovoríme mu, čo má robiť. A ono nám do toho zasahuje na základe toho, ako veľmi mu to dovolíme. Napríklad vojenská technika – ak by boli priestory, ktoré sú zamínované alebo chemicky napadnuté, tak nemusíme ohrozovať život vojakov a chemikov. Ale pošleme tam autonómne vozidlo, ktoré dokáže zisťovať, čo sa tam deje,“ povedal o víťaznom projekte Matúš.

Druhé miesto získali Michal Trnka, Matej Sedláčko a Viliam Pavela zo SOŠ elektrotechnickej v Žiline s projektom Riešenie a problematika malej veternej elektrárne a tretie miesto Michal Bender zo SOŠ v Košiciach s projektom Airsoftový Chronometer.

Žiadna maličkosť

Hlavným cieľom olympiády, ktorú organizuje Zväz elektrotechnického priemyslu (ZEP) Slovenskej republiky v spolupráci s Elektrotechnickou fakultou (EF) ŽU, je propagácia elektrotechniky a zvýšenie atraktivity elektrotechnického vzdelávania. „V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť znalosti študentov. Skutočne svedčia o tom, že sa môžu ďalej rozvíjať, majú otvorené dvere a priemysel ich príjme. Je to prvá lastovička v rámci ZEP, pretože vnímame úroveň slovenského stredného a základného školstva dosť problematicky. Myslíme si, že nie je na dostatočnej úrovni. Preto by sme takouto cestou chceli pomôcť nášmu školstvu,“ uviedol prezident ZEP SR Vladimír Ondrovič.

Dekan EF ŽU Milan Dado vidí hlavný prínos olympiády v tom, že motivovala mladých ľudí. „Aby si uvedomili, že niečo dokážu. To nie je maličkosť. Mali sme 260 uchádzačov o toto ocenenie. Nakoniec sme hodnotili desať. To boli vynikajúci mladí ľudia, ktorí majú úžasnú šancu byť v živote úspešní, ak sa dostanú na správne miesta,“ podotkol Dado.

Na začiatku 221 tímov

Do aktuálneho ročníka súťaže sa zapojilo 221 tímov z celého Slovenska. „V prvom kole olympiády vybrali pomocou interaktívneho vedomostného testu 49 najlepších tímov, ktoré do konca januára odovzdali praktické projekty z oblasti robotiky, elektrotechniky, elektroniky, energetiky či aplikovanej informatiky. Do finále pozvali desať najlepších tímov. Súťažiaci tu prezentovali práce pred komisiou, zloženou zo zástupcov firiem a elektrotechnických fakúlt,“ doplnila Katarína Géčová z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

Na snímke: prvý prorektor a prorektor pre vzdelávanie Žilinskej univerzity (ŽU) Milan Trunkvalter, dekan Elektrotechnickej fakulty ŽU Milan Dado a prezident ZEP SR Vladimír Ondrovič počas finále súťaže Elektrotechnická olympiáda 2015/2016, ktorú pripravila Žilinská univerzita 20. apríla a na ktorej zvíťazil Matúš Fedorčák z humenskej SOŠ technickej.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM