Rôzne

Senderov ukrýva parádne lákadlá: Zrúcanina kostolíka aj výhľad na celú Šíravu!

Krásny výhľad na Šíravu a pod vrcholom aj zaujímavá zrúcanina kostolíka. To ukrýva lokalita zvaná Senderov, ktorá je vyhľadávaným miestom turistov.

Ilustračný obrázok k článku Senderov ukrýva parádne lákadlá: Zrúcanina kostolíka aj výhľad na celú Šíravu!
Zdroj: Terra Incognita

Lokalita Senderov ponúka výhľad na celú Šíravu. Vďaka svojmu strategickému umiestneniu s pekným výhľadom na zemplínske more je vyhľadávaným miestom turistov. Pod vrcholom môžete objavovať aj zaujímavú zrúcaninu kostolíka.

Záchrana pamiatky

Z menšieho kostolíka sa zachovali nadzemné murované časti. Prvá správa o kostole sv. Kríža je z roku 1336, kde sa spomína ako miesto pustovníkov. Zostal po ňom aj názov kopca či svahu, Svätý kríž. Do záchrany zvyškov sakrálnej stavby sa pustili dobrovoľníci v roku 2012. Pamiatka bola v dezolátnom stave.

Dobrovoľníci vyčistili interiér a exteriér kostola od náletových drevín a vegetácie. Konal sa tam aj revízny archeologický výskum, murárske práce okolo kostola, či došlo aj na osadenie informačných tabúľ. Výskum lokality naďalej podporuje obec Vinné a trvá dodnes.

Čítajte tiež: Záchranný archeologický výskum týkajúci sa Kostolného námestia: Bude mať 3 etapy, ako to celé prebehne?

Ďaleko od zvyčajného osídlenia

Kostolík predstavuje eremitskú stavbu, ktorej začiatky výstavby spadajú do 11. – 12. storočia. Bola to rustikálna stavba, ktorej zánik sa kladie do 15. storočia. „Kedysi tu miestny farár Ján Bocskoros objavil zvyšky eremitského kostolíka. Je datovaný do 11. až 12. storočia, čiže do čias, kedy sa v našich končinách kresťanstvo ešte stále iba udomácňovalo a súperilo s pohanskými tradíciami. Kostolík leží ďaleko od zvyčajného osídlenia,“ uvádza Vargová Jurková z KSK. "Eremitský znamená pustovnícky, čo naznačuje, že sa tu v časoch jeho vzniku vyskytovali pustovníci, mnísi, ktorí žili asketickým životom ďaleko od civilizácie.“

Čítajte tiež: Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!

Kde ho nájdete?

Zrúcanina kostolíka leží juhovýchodne od obce Vinné v horskom masíve Senderov, ktorý sa nachádza východne od obce Vinné v komplexe Veľkého a Malého Senderova a tvorí prírodnú rezerváciu s rozlohou 28 ha. Zrúcanina leží v nadmorskej výške 231 metrov.

Lokalita je okrem kostolíka zaujímavá aj výskytom vzácnych druhov rastlinstva ako kostrava dalmatská, nátržník piesočný a iné. Porast poskytuje vhodné podmienky pre hniezdenie rozmanitému drobnému vtáctvu a dravému hmyzu, zvlášť vzácnym motýľom a chrobákom. Kostolík je obklopený rozmanitou prírodou, kde sa dobre darí drobnému vtáctvu a vzácnemu hmyzu. Lokalita sa nachádza v prírodnej rezervácii Vinianska stráň, vyhlásenej v roku 1988 na južných a juhovýchodných svahoch Senderova nad vodnou nádržou Zemplínska šírava so vzácnymi trávnymi, krovinnými a lesnými spoločenstvami.

Môže vás zaujímať:

Ako to vyzeralo na stanici v Michalovciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Archeológovia zažili prekvapenie: Nečakané objavy pri výskume Vinianskeho hradu!

Slávne kúpele neďaleko Michaloviec: Aj keď nefungujú, majú iné lákadlá, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM