Tomáš Šuhajda Rôzne

Sálou zneli slová o dvíhaní žalúdku i fraške: Návrh Jany Vaľovej vyvolal na rokovaní búrku nevôle!

Šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu sa počas uplynulého zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Humennom muselo zrejme aj štikútať! Návrh primátorky mesta Jany Vaľovej, aby mu bolo udelené Čestné občianstvo, sa stretol s obrovskou vlnou odporu u opozičných poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Sálou zneli slová o dvíhaní žalúdku i fraške: Návrh Jany Vaľovej vyvolal na rokovaní búrku nevôle!
Zdroj: TASR

Horúci pondelkový deň a v zasadačke rokujú humenskí poslanci. Ešte horúcejšie nastalo vo chvíli, keď prišiel na rad bod č. 9: Návrh na udelenie ocenenia Čestné občianstvo mesta Humenné Petrovi Pellegrinimu (SMER-SD), ktorý predložila samotná primátorka Jana Vaľová (Smer-SD). V miestnosti všetci zvýšili pozornosť. Do rozpravy sa prihlásili viacerí poslanci, predovšetkým tí v opozícii voči Vaľovej.

Opoziční poslanci bez servítky

„Ja myslím, že pán Pellegrini môže byť aj dobrý chlap aj všetko, ale verím, že ak sa dostal k tomuto odôvodneniu, tak sa musí ešte dnes držať za brucho. A slušným bežným ľuďom v našom meste sa musí dvíhať žalúdok. Toto je jednoducho fraška,“ uviedol na zastupiteľstve Miloš Meričko (Strana práce). Podľa poslankyne Márii Cehelskej (Strana občianskej ľavice), to čo Peter Pellegrini v Humennom robil, mu vyplývalo z jeho pracovných povinností ako ministra a nie je to dôvod na získanie čestného občianstva. Ide podľa nej o politické rozhodnutie.

„Ak by sme hodnotili tento návrh v porovnaní s ostatnými, ktorí takéto ocenenie už dostali, dosť veľa toho absentuje. Pri všetkej úcte k pánovi Pellegrinimu, sú to všetko trochu iné osobnosti,“ poznamenal Jozef Babják (Sieť, SDKÚ-DS). Podľa Michala Babina (KDH) ide o politické rozhodnutie. „Upozorním ale na inú vec. Keby raz pochybil, aby mu nemuseli naši nástupcovia toto čestné občianstvo odňať… Je to mladý človek, môže urobiť aj chyby, potom aby sme sa nehanbili za to,“ povedal Babin.

„Aj keď nemá Pellegrini ešte 40 rokov, považujem ho za skúseného politika, vážim si funkciu predsedu parlamentu, ale je mi veľmi ľúto, že sa nechal zlákať do tejto politickej pasce,“ okomentoval návrh primátorky Ivan Hopta (ÚSVIT).

Toto sú dôvody uvedené v návrhu

A aké sú teda dôvody, ktoré primátorku Vaľovú viedli k tomuto návrhu? Podľa dôvodovej správy k návrhu sa mesto opätovne obracalo na ministerstvo školstva v čase keď mu šéfoval práve Peter Pellegrini so žiadosťou riešiť nevyhovujúce podmienky na humenských školách a následne bolo realizovaných niekoľko významných opráv a úprav škôl, školských zariadení a športovísk v meste, na ktorých sa finančne podieľalo aj spomínané ministerstvo.

„Pri ostatnej návšteve mesta sa stretol s vedením mesta a s učiteľmi humenských škôl, zaujímal sa o potreby škôl riešiť konkrétne najpálčivejšie problémy. Intenzívne sa informoval o situácii v humenskom školstve. Prejavil záujem osobne navštíviť školy a školské zariadenia, v ktorých bolo potrebné riešiť nevyhovujúci stav priestorov a následne sa angažoval pri odstraňovaní tohto stavu,“ uvádza sa ďalej v dôvodovej správe.

Podľa tej sa tak Peter Pellegrini významným spôsobom zaslúžil o rozvoj a podporu školstva i športu na území mesta, o skvalitnenie prostredia škôl i vyučovacieho procesu a ako predseda parlamentu sa bude aj naďalej usilovať o pozdvihnutie a rozvoj nášho mesta i regiónu.

Ako to napokon dopadlo?

Peter Pellegrini sa i napriek horúcej diskusii napokon stane Čestným občanom mesta Humenné. Hlasovanie miestnych poslancov dopadlo celkom jednoznačne. 16 za, 4 proti… Kto ako hlasoval, si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Slávnostný akt tohto, ako aj ďalších ocenení sa bude konať počas osláv Pamätného dňa mesta Humenné a 698. výročia prvej písomnej zmienky o meste 4. septembra na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Ocenenie Čestný občan mesta Humenné doteraz získali kardinál Jozef Tomko, operný spevák Štefan Babjak, historik Belo Polla, maliár Mikuláš Klimčák i všetci traja predchádzajúci prezidenti SR: Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič.

Čítajte tiež:

Hlava mesta Jana Vaľová prezradila svoje rozhodnutie: Kto v tomto roku dostane Cenu primátorky?

titulné foto: ilustračné

Hlasovanie humenských poslancov o udelení Čestného občianstva P. Pellegrinimu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM