Tomáš Šuhajda Samospráva

Revitalizácia parku pri Karpatii: Aktivisti chcú petíciou zastaviť projekt!

Občianski aktivisti nie sú spokojní s projektovým riešením revitalizácie parku pri Karpatii. Pozastavenie projektu sa snažia presadiť prostredníctvom petície.

Ilustračný obrázok k článku Revitalizácia parku pri Karpatii: Aktivisti chcú petíciou zastaviť projekt!
Zdroj: Dnes24.sk

Petíciu odštartovali v týchto dňoch pomocou internetu a podpisových hárkov na území mesta. „Usilujeme sa o to, aby prebehla verejná diskusia za účasti obyvateľov mesta Humenné a odborníkov na verejné priestory či krajinnú architektúru a aby bol v tejto súvislosti prehodnotený celý investičný zámer revitalizácie parku,“ informovala Jana Ďurašková z Občianskeho združenia Flek, ktoré stojí za petíciou.

Prehnaná cena projektu?

Členom a sympatizantom občianskeho združenia sa nepozdáva celková výška investície ako aj navrhovaný spôsob rekonštrukcie parku. „Projekt má hodnotu 779.000 eur, čo sa nám zdá príliš nákladné. Podľa nášho názoru by stačilo urobiť oveľa menšie úpravy za podstatne menej peňazí,“ podotkla Ďurašková.

Aktivisti: Stromy a fontána musia zostať

Občianskemu združenie sa taktiež nepozdáva nahradenie časti trávnatých plôch betónovou dlažbou, odstránenie viacerých stromov a likvidácia pôvodnej, aj keď v súčasnosti nefunkčnej fontány. „Môže mať v budúcnosti úplne iné využitie. Chcem zdôrazniť, že táto stavba slúži do istej miery tiež ako protizvuková bariéra pre okolité bytové domy,“ poznamenala občianska aktivistka.

Mesto: Za projektom si stojíme

Samospráva projekt revitalizácie parku obhajuje. „Poslanci mestského zastupiteľstva ho schválili. Odhadovaný predbežný náklad predstavuje síce 779.000 eur, avšak konečná suma bude známa až po procese verejného obstarávania, kedy sa bude môcť aj celá rekonštrukcia začať. Od verejného obstarávania očakávame úsporu nákladov,“ uviedla Michala Macková z tlačového referátu humenskej radnice.

Nebezpečná fontána?

Macková dodala, že projekt ráta s výrubom len 2 stromov a výsadbou novej zelene, opravou desiatok parkovacích miest, vybudovaním nového detského ihriska, inštaláciou nových lavičiek, odpadkových košov, bezpečnostných kamier a s osadením nových stožiarov verejného osvetlenia v areáli parku. Súčasná fontána podľa jej slov ohrozuje bezpečnosť okoloidúcich a jej rekonštrukcia by bola veľmi nákladná.

Foto: humenne.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM