Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Rekord na Zemplínskych slávnostiach: Aha, koľko ľudí tancovalo karičku na jednom mieste v jednom čase

Na Zemplínskych slávnostiach nechýbal bohatý kultúrny program. Organizátori však pridali aj zaujímavý výzvu. Rekord s typickým zemplínskym tancom. Pozrite si, koľko ľudí napokon naraz tancovalo karičku.

Ilustračný obrázok k článku Rekord na Zemplínskych slávnostiach: Aha, koľko ľudí tancovalo karičku na jednom mieste v jednom čase
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Na námestí v Michalovciach sa uplynulý víkend do tancovania karičky mohol zapojiť každý, kto mal chuť a elán. „Na Zemplíne patrí k ženským tancom. Tancovala sa všade, keď dievčatá mali voľno a boli štyri. Keď išli po večurkach tancovali na hradzkách alebo na mostíku, kde sa dala tancovať. Dievča nikdy na zábave nesedelo, nie tak ako teraz. Karička sa tancovala na svadbách a vôbec všade, kde to bolo možné,“ prihovoril sa choreograf, dramaturg, tanečný pedagóg Milan Hvižďák v zemplínskom nárečí mladším, starším i postarším a pripomenul, čo je karička.

Karičku v pôvodnom znení zatancovali na pódiu aj dievčatá a chlapci zo súboru Zemplín. Ďalšiu karičku predviedol súbor Jurošík, či Harčarki z Pozdišovec. „Ľu­dia, ktorí tu dnes boli, nám ukázali, ako sa má tancovať karička. Zvládli sme to,“ ukončili tancovanie organizátori. Usporiadatelia predpokladali, že karičky na námestí sa zúčastní okolo 200 ľudí. Bolo to oveľa viac! „Vytvorili sme perfektný rekord,“ vyhlá­sili. "Na to, že sme na nultom ročníku, to číslo je dosť vysoké. 362!,“ dodali, že ide len počet registrovaných tanečníkov, a preto je škoda, že ľudia tancovali aj bez registrácie.

Prvý ročník Karička 2015 a rekordný zápis
8
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM