Rôzne

Púta pozornosť v humenskom zámku: Wardovu skrinku si mohli dovoliť len najbohatší

Jednou z veľkého množstva zaujímavostí, ktoré sú k videniu za múrmi zámku v Humennom, je bezpochyby aj wardova skrinka. Už ste ju videli alebo ste o takomto predmete aspoň počuli?

Ilustračný obrázok k článku Púta pozornosť v humenskom zámku: Wardovu skrinku si mohli dovoliť len najbohatší
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Ako prezradila Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea v Humennom, koniec 17. a 18. storočie boli v znamení búrlivého rozvoja kvetinárstva, pričom zo všetkých svetadielov prúdili do botanických záhrad a súkromných zbierok stovky nových druhov rastlín.

"Ich preprava však bola spojená s veľkými ťažkosťami. Bolo potrebné prekonať veľké vzdialenosti, zmeny klimatických podmienok. Tieto problémy vyriešil až vynález anglického lekára Dr. Nathaniela Warda, ktorý v roku 1835 predviedol svetu tzv. wardovu skrinku, v podstate malý prenosný skleník, uľahčujúci prevoz chúlostivých exotických rastlín. " priblížila I. Strakošová.

Cena takýchto skriniek bola podľa jej slov aj vďaka vysokej cene skla značne vysoká a tak si ju mohli dovoliť len tí najbohatší. A jedna takáto wardova skrinka sa nachádza a j k videniu aj v humenskom zámku.

„Malý nenápadný predmet ktorého kovové časti sú zdobené kvetinovým ornamentom možno v minulosti slúžil na prevoz aloe, agave alebo citronovníka, či tropických druhov Cineraria a Clerodendrum,“ konkretizovala historička z miestneho múzea.

Tá tiež prezradila, že medzi zberateľov exotických rastlín nepochybne patril aj Anton Vincent Csáky, pričom vo svojich skleníkoch mal 186 exotických druhov a odrôd rastlín.

FOTO: Wardova skrinka z Vihorlatského múzea v Humennom
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM