Rôzne

Prvá písomná zmienka o Humennom z roku 1317: Viete, čo sa v nej o našom meste píše?

Humenné oslavuje v tomto roku 700. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Viete však, čo sa to v nej vlastne píše? Nazrite na malú chvíľku do histórie.

Ilustračný obrázok k článku Prvá písomná zmienka o Humennom z roku 1317: Viete, čo sa v nej o našom meste píše?
1
Galéria

1317. Štyri čísla, ktoré dokopy znamenajú rok pre väčšinu Humenčanov dobre známy. A tí, čo si ho nevedia priradiť, ho zrejme už aspoň počuli.

Áno, z roku 1317 pochádza prvá písomná zmienka o Humennom. Asi nenájdeme historika či bádateľa, ktorý by netvrdil, že Humenné existovalo už dávno predtým… Ale toto je o ňom prvý písomný doklad. A čo sa v ňom teda píše?

Pred týmto rokom patrilo Humenné rovnako ako jasenovské a brekovské hradné panstvo Petrovi Petenovi. Povstanie šľachty voči panovníkovi, ktorej súčasťou bol aj spomínaný Peter Peten, však všetko zmenilo. Vzbura oligarchov skončila ich porážkou, on stratil svoje majetky a utiekol do vyhnanstva.

A tu sa už dostávame k prvej písomnej zmienke o meste. V listine z roku 1317 sa uvádza Humenné ako darovaný majetok. Skonfiškovaný majetok po Petrovi Petenovi, a teda nielen Humenné, daroval panovník Karol Róbert svojmu prívržencovi Filipovi Drugetovi. Tak v Humennom odštartovala éra Drugetovcov…

Predmetný prvý písomný doklad o Humennom sa zachoval len ako regest v elenchu listín Drugethovskej rodiny z 19. storočia. Nachádza v archívnom fonde Štátneho archívu v Prešove.

Historické fakty sme čerpali z publikácie Dejiny Humenného (2002).

Titulné foto: ilustračné

Najstaršia písomná zmienka o Humennom z roku 1317
1
Galéria
Zdroj: Dejiny Humenného (2002)
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM