Rôzne

Prírodné rezervácie v okolí Humenného by sa mali rozšíriť: Kvôli tomuto pútajú pozornosť ochranárov

Prírodné rezervácie Humenský Sokol a Humenská by sa mali rozširovať o ďalšie územia. Cieľom je zlepšiť ochranu vybraných biotopov a druhov európskeho významu.

Ilustračný obrázok k článku Prírodné rezervácie v okolí Humenného by sa mali rozšíriť: Kvôli tomuto pútajú pozornosť ochranárov
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o zámer, ktorý vyhlásil Okresný úrad v Prešove. „Obe prírodné rezervácie spadajú aj do katastrálneho územia mesta Humenné. Existujúca rezervácia Humenský Sokol má výmeru 46,498 hektára (ha), po novom by to malo byť až 287,9980 ha. Prírodná rezervácia Humenská by sa mala rozšíriť zo súčasných 70,37 ha na 215,84 ha,“ informovala hovorkyňa humenskej radnice Michaela Slivková Kirňaková. Tieto lokality vyhlásili za rezervácie v roku 1980.

Cieľom ich ochrany je zachovanie, prípadne zlepšenie priaznivého stavu území európskeho významu, ktoré je súčasťou súvislej európskej sústavy chránených území – NATURA 2000.

V prípade Humenského Sokola a Humenskej sú v centre pozornosti ochranárov Teplomilné panónske dubové lesy, poniklec veľkokvetý, netopier obyčajný, uchaňa čierna, fuzáč veľký a fuzáč alpský, podkovár malý či bystruška potočná.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že verejnú vyhlášku o zámere Okresného úradu v Prešove zverejnila na svojej úradnej tabuli aj humenská radnica. „S projektom ochrany navrhovaného chráneného územia sa bol na mestskom úrade oboznámiť iba jeden občan,“ uzavrela Slivková Kirňaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM