Zuzana Vajayová Rôzne

Priaznivci vojenskej histórie z krajín V4 rokujú o ďalšej spolupráci

Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy organizuje v týchto dňoch dvojdňové stretnutie pracovnej skupiny mimovládnych organizácií z krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa zaoberajú výskumom a obnovou cintorínov z čias 1. svetovej vojny.

Podujatie vyvrcholí v sobotu 16. apríla spoločnou dobrovoľníckou brigádou na známom pietnom mieste v obci Veľkrop (okres Stropkov), kde je pochovaných viac ako 8600 padlých vojakov.

Dnešné rokovanie pracovnej skupiny v Humennom zorganizoval KVH Beskydy ako jednu z aktivít projektu Prvá svetová vojna – spoločné dedičstvo v strednej Európe, ktorý podporil Medzinárodný vyšehradský fond. Projektové aktivity sú zamerané na nadviazanie spolupráce viacerých mimovládnych organizácií, aby v budúcnosti koordinovali svoju činnosť pri obnove a výskume vojnových cintorínov.

„Vychádzame z myšlienky, že 1. svetová vojna je spoločným dedičstvom všetkých krajín V4. Bojovali v nej Poliaci, Česi, Slováci aj Maďari, to znamená, že ich spája spoločná história. Je preto logické, aby boli výskum a praktická činnosť na obnove cintorínov, kde ležia potomkovia týchto národov, realizované spoločne,“ uviedol pre TASR koordinátor projektu a zástupca KVH Beskydy Martin Drobňák.

Pracovná skupina sa v rámci aktivít projektu stretla prvýkrát v Humennom v novembri minulého roka. „Išlo skôr o vzájomne spoznanie sa a predstavovanie pozvaných organizácií. Aktuálne podujatie rieši praktické otázky súvisiace s prehlbovaním našej budúcej spolupráce,“ vysvetlil Drobňák s tým, že okrem budúcej koordinácie činností na území partnerských krajín chcú prizvať k spolupráci aj občianske združenia z Ukrajiny. O výsledkoch partnerstva pracovnej skupiny bude zároveň onedlho informovať spoločná internetová stránka.

Zástupcovia pozvaných organizácií plánujú okrem spoločných rokovaní v Humennom zrealizovať v týchto dňoch aj návštevu vojnových cintorínov na severovýchode Slovenska. V sobotu 16. apríla sa presunú na najväčšie slovenské pietne miesto padlých vojakov v prvej svetovej vojne, ktoré je situované v obci Veľkrop v Stropkovskom okrese.

„Na tomto cintoríne, kde je pochovaných 8662 vojakov, zároveň zrealizujeme dobrovoľnícku brigádu,“ uzavrel Drobňák.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM