Rôzne

Pri Brestovských rybníkoch dávajte pozor: Zo zimného spánku sa prebudili žaby

Daždivé počasie, vysoká vlhkosť a teplota vzduchu od päť do 17 stupňov prebudili v priebehu uplynulého týždňa v Brestove v okrese Humenné ropuchy zo zimného spánku.

Ilustračný obrázok k článku Pri Brestovských rybníkoch dávajte pozor: Zo zimného spánku sa prebudili žaby
Zdroj: TASR

Tie sa dali do pohybu o týždeň skôr ako vlani. V minulom roku sa začal ich hlavný ťah 30. marca a dobrovoľníci preniesli celkom 16 507 ropúch bradavičnatých spolu s ďalšími druhmi obojživelníkov.

Environmentalistka Anna Macková zo Štátnej ochrany prírody SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty v Medzilaborciach uviedla, že ich pracovníci umiestnili pri Brestovských rybníkoch už predminulý týždeň (16. a 17.3.) zábrany v dĺžke 1,12 kilometra pri ceste zo strany lesa aj od rybníkov. „Vo štvrtok 23. marca sme preniesli s pomocou žiakov škôl prvých 1 495 žiab. Cez víkend sa ochladilo a tak sa migrácia spomalila. Odhadujem, že doteraz sme preniesli asi 5 000 žiab, pričom ich celková populácia je okolo 16 000,“ povedala v nedeľu Macková.

Dodala, že obojživelníky sú vo všeobecnosti jedinečné tým, že dokážu presne indikovať špecifické zmeny vo vzťahu ku klíme a chemickým procesom odohrávajúcim sa v prírode. Zmeny, ktoré sa v prírode za posledných desať rokov odohrávajú, vyhodnocujú takým spôsobom, akým nedokážu fungovať najcitlivejšie prístroje vytvorené človekom a tým sú jedinečné. Ťah ropúch na Brestove sa začínal v minulosti okolo 12. apríla. V porovnaní s dneškom ich ťah v dlhodobo sledovanej lokalite Brestovských rybníkov sa začína o tri týždne skôr.

Do ekovýchovného programu Žabie taxi sa zapojili základné školy z Koškoviec a v Humennom školy na uliciach Jána Švermu, Hrnčiarskej a Pugačevovej. Žiaci absolvovali teoretickú prípravu v škole. Praktická časť prebehne v teréne priamo pri rybníkoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM