Rôzne

Prezident na návšteve humenskej osady: Ako podľa Kisku riešiť rómsku problematiku?

Prezident SR Andrej Kiska má za sebou oficiálnu návštevu nášho mesta. A v rámci svojho výjazdu do Humenného navštívil aj rómsku osadu.

Ilustračný obrázok k článku Prezident na návšteve humenskej osady: Ako podľa Kisku riešiť rómsku problematiku?
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska tvrdí, že vzdelanie je cesta, akou je potrebné riešiť rómsku problematiku, aby ľudia nadobudli zručnosti, vzdelanie a boli uplatniteľní na trhu práce. „Všetci sme si vedomí toho, že rómsky problém alebo to, ako začleniť Rómov čo najlepšie do nášho bežného života, je otázka vzdelania,“ uviedol v utorok pri návšteve Základnej školy s materskou školou Podskalka pri Humennom.

Podľa jeho slov je v rámci vzdelania najdôležitejšie vytvoriť podmienky, aby rómske deti, keď začínajú so štúdiom na základnej škole, vedeli jazyk a dostali takú istú šancu, ako majú všetky ostatné deti. „Som veľmi rád, že aj tu na tomto projekte vidieť, že táto práca žne svoje úspechy,“ skonštatoval.

Predškolská príprava

Uviedol tiež, že s ministrom školstva Petrom Plavčanom sa minulý týždeň rozprávali o tom, ako docieliť, aby vízia, aby do desiatich rokov aj rómske deti dosahovali porovnateľné výsledky s ostatnými deťmi, bola realizovateľná. „A určite je to práve predškolská príprava a začiatok školy,“ dodal. Podľa jeho slov aj riaditeľ tejto vzdelávacej inštitúcie vyjadril obrovskú túžbu, aby v osade bola vybudovaná materská škola a tieto deti mali možnosť už od mladšieho veku sa zúčastňovať predškolskej prípravy.

Prezident počas návštevy spomínanej školy zapísal jednému zo žiakov známku do žiackej knižky. „Pýtal som sa, či mám právo, a povedali, že áno, že táto jednotka, ktorú dostal tento veľmi šikovný chlapček, že je právoplatná, bude plne uznaná a bol som rád, že už nejaké jednotky tam mal a išlo mu to výborne. Doma mám tiež druháka, toto boli tiež druháci, takže som si to mohol porovnať,“ doplnil Kiska s tým, že im to išlo výborne.

Predložená žiadosť

Mesto Humenné v tomto roku predložilo žiadosť o získanie nenávratného finančného príspevku na projekt Materská škola v osade Podskalka. Budova by mala byť realizovaná formou prístavby. Kapacitu bude mať približne 42 detí. V súčasnosti miestnu školu navštevuje 66 školákov a 25 škôlkarov. Škola sídli v budove, ktorá bola postavená v roku 1970, v minulom roku ju rekonštruovali.

Na archívnej snímke: Andrej Kiska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM