Samospráva

Prešovský kraj má prvého kandidáta na župana: O kreslo sa rozhodol zabojovať tento muž!

Voľby do vyšších územných celkov sa už pomaly blížia. Prešovský kraj má už prvého známeho kandidáta na županský post. O koho ide?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský kraj má prvého kandidáta na župana: O kreslo sa rozhodol zabojovať tento muž!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Prešovčan František Oľha, ktorého nominovala mimoparlamentná strana Šanca, je prvým známym kandidátom na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja v tohtoročných jesenných voľbách do VÚC. Svoju kandidatúru ohlásil dnes v Prešove. K jeho prioritám patrí viac pracovných príležitostí za dôstojnú mzdu v kraji, zlepšenie cestnej infraštruktúry a riešenie rómskej problematiky.

Čo kandidát povedal?

Svoju kandidatúru odôvodnil tým, že chce, aby Prešovský kraj bol lepším miestom na život a to platí pre všetkých jeho obyvateľov. Uviedol, že neteší ho súčasný stav, keď mladí ľudia odchádzajú za prácou z regiónu bez perspektívy návratu. Podľa Oľhu situáciu môže zvrátiť lepší kraj, ktorý bude pomáhať vytvárať podmienky pre pracovné príležitosti a ponúkne svojim občanom aj žiadané kultúrne a športové aktivity. Dodal, že s problematikou pracovných príležitostí je potrebné riešiť aj primeranú mzdu. Cestu vidí v zlepšení štruktúry priemyslu, v podpore tradičných odborov so zameraním na výrobu s pridanou hodnotou.

„S prácou veľmi úzko súvisí vzdelanie a to je hlavná kompetencia VÚC. Preto si myslím, že tam je dôležitý priestor na vytvorenie regionálneho duálneho školstva. Duálne školstvo, ktoré bude postavené len pre veľkých zamestnávateľov, tu na východe asi veľký význam nebude mať, keď tu nemáme veľkých zamestnávateľov. Musíme jednoznačne trvať na tom, že chceme zjednodušiť administratívu, chceme, aby duálne školstvo bolo dostupné aj pre firmy do 20 zamestnancov, ktoré nám budú vytvárať a generovať ďalšie pracovné príležitosti a vytvárať priestor pre mladých ľudí, aby nekončili na úradoch práce,“ uviedol Oľha.

Kandidát na predsedu PSK povedal, že v oblasti dopravy okrem obchvatov Prešova a dokončenia diaľnice chýba aj prepojenie európskeho významu sever – juh, ktoré má riešiť rýchlostná komunikácia R4. „To, že sa dnes niečo robí pod tlakom občanov, to je len dôsledok občianskej iniciatívy, a nie toho, že by to chceli kompetentní dlhodobo riešiť,“ povedal kandidát na prvého muža kraja.

Oľha tiež uviedol, že neriešenie rómskej problematiky prináša iba priestor pre extrémistov. Dodal, že tam, kde sú problematické rómske komunity, musí kraj viacej komunikovať so štátnou políciou, spolupracovať s miestnou samosprávou, aby spoločne zaistili všetkým občanom pocit bezpečia. Doplnil, že Rómom, ktorí chcú pracovať, je potrebné dať príležitosť aj na jednoduché činnosti, aby svoje deti inšpirovali vzdelávať sa. Oľha presadzuje názor, že pokiaľ rómske deti nepokračujú po ukončení povinnej školskej dochádzky v ďalšom štúdiu, je potrebné dostať školy postupne do osád. Žiakom by mali ponúkať jednoduché odbory. Chlapci by sa mali naučiť murovať, obsluhovať stroje na pílach, dievčatá variť, prať, starať sa o deti. „Našou snahou by malo byť vychovať generáciu, ktorá bude chcieť pracovať a túto skúsenosť odovzdá svojim deťom,“ povedal.

Osobné stretnutia

Svoju kampaň chce Oľha zamerať na osobné stretnutia s občanmi, starostami a primátormi v regiónoch. Uviedol, že do kampane vloží stranícke aj vlastné prostriedky, výšku nedefinoval. Politickú spoluprácu v krajskom parlamente si vie predstaviť so všetkými zvolenými poslancami.

Oľha má 47 rokov, vyštudoval Vysokú školu technickú v Košiciach, Elektrotechnickú fakultu. Pracuje v rodinnej firme Cofin, a.s., ktorá je zameraná na polygrafickú výrobu. Vyučuje tiež odborné predmety v oblasti polygrafie v súkromnej strednej odbornej škole. Je prezidentom Prešovského krajského zväzu hádzanej a aktívne spolupracuje s viacerými občianskymi združeniami. Je ženatý, má tri deti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM