Rôzne

Preslávili ho prírodné kino a bohaté kultúrne leto: Na Zemplínskej šírave ožíva obľúbený amfiteáter!

Do opusteného amfiteátra pri Zemplínskej šírave, ktorý sa nachádza v rekreačnom stredisku Hôrka, sa po dlhých rokoch opätovne vráti život. Obec Vinné ho prenajala súkromnému podnikateľovi, ktorý sa pustil do veľkej rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Preslávili ho prírodné kino a bohaté kultúrne leto: Na Zemplínskej šírave ožíva obľúbený amfiteáter!
Zdroj: TASR

Amfiteáter v rekreačnom stredisku Hôrka postavili ešte v 70. rokoch minulého storočia. Kedysi sa pre tamojšie prírodné kino a bohaté kultúrne leto tešil mimoriadnej obľube verejnosti. Neskôr ho však nahlodal zub času a dielo skazy zavŕšili zlodeji a vandali. Posledné podujatie tu zorganizovali približne pred 10 rokmi.

Obec Vinné zatiaľ dostatok zdrojov na záchranu amfiteátra nenašla, dohodla sa preto so súkromným podnikateľom z Michaloviec na jeho desaťročnom prenájme. Ten sa chystá do prvej fázy rekonštrukcie investovať približne 30 000 eur. „Plánuje výrazne investície, s ktorými sa už začalo,“ ozrejmil starosta obce Vinné Marián Makeľ.

V krátkom čase prejde podľa jeho slov obnovou pódium, premietacie plátno, sociálne zariadenia a ďalšie obslužné budovy amfiteátra, v pláne je ďalej kompletná oprava lavičiek. „Kapacita areálu je 3500 miest na sedenie. Ak sa tu opätovne vráti život, bude to najväčší fungujúci amfiteáter široko-ďaleko,“ podči­arkuje starosta, ktorý verí, že sa tu budú časom opätovne premietať aj filmy.

Amfiteáter ožije kultúrnym životom už o niekoľko týždňov. V nedeľu 14. júna plánujú oficiálne otvoriť letnú turistickú sezónu na Zemplínskej šírave, ktoré bude práve na spomínanom amfiteátri. Sú­časťou podujatia budú aj vystúpenia hudobných interpretov.

„Počas leta sa tu následne uskutočnia viaceré koncerty, v pláne je ďalej folklórny festival a niekoľko športových podujatí,“ ozrejmil Makeľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM