Kultúra

Pozoruhodné diela v kaštieli: Vihorlatské múzeum otvorilo výstavu plnú tajomstiev

Vihorlatské múzeum v Humennom pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu, ktorej cieľom je prispieť k duchovne bohatému prežitiu adventného obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodné diela v kaštieli: Vihorlatské múzeum otvorilo výstavu plnú tajomstiev
Zdroj: Dnes24.sk

Reč je o výstave ikon z obdobia 17. až 19. storočia. Vo štvrtok sa uskutočnila jej vernisáž. Ako informovala Jana Fedičová z Vihorlatského múzea, súbor 60 vystavovaných diel pochádza zo súkromnej zbierky Milana Urbaníka. Väčšina z nich bola vyhotovená v Rusku a Grécku. A ide o naozaj pozoruhodné diela.

Formátovo najväčším dielom s rozmermi 108 krát 68,3 centimetra je ikona datovaná do roku 1880. Rozmerovo najmenšou je zas ikona nazvaná Matka Božia Kazanská, ktorá bola vytvorená v Rusku okolo roku 1895 v podobe takzvanej pútnickej ikony. V tomto prípade išlo často o presklené rozkladacie a bohato zdobené skrinky.

Vystavované diela v sebe podľa slov Fedičovej spájajú ušľachtilosť a jedinečnosť umeleckého diela, ako aj mystickosť duchovného posolstva.

„Podľa ikonopiscov nie je ľahké ikonu čítať, lebo ona nie je slobodným znázornením, ale tajomstvom, ktoré nám zanechal ikonopisec,“ skonštatovala.

Výstava potrvá do 31. januára 2017.

Foto. Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM