Rôzne

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Kyskemencze ešte ako tak, ale Gruzovce sú víťaz :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Humenného dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy ovplyvnené inými jazykmi často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa niektoré dediny volali kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Kyskemencze ešte ako tak, ale Gruzovce sú víťaz :)
Zdroj: TASR

Zakladateľ Janko

Začneme obcou, ktorú uhádne už podľa podtitulku snáď každý. V prvej zmienke o nej figuruje názov Jankófalva, čo sa prekladá ako Jankova dedina. Historici predpokladajú zrod jej názvu podľa zakladateľa Janka. Že sa ešte stále nájde niekto, kto si nevie spomenúť, o ktorej obci je reč? Sú to Jankovce :).

Kyskemencze

Tipujete, ktorá obec z nášho okresu nosila kedysi tento názov? Kamenica? Kamienka? Druhá možnosť je správna. Kyskemencze, teda Malá Kamenica.

Takto sa menil názov

Nižnú Sitnicu snáď netreba nikomu bližšie predstavovať. Pomenovanie dostala podľa riečky, ktorá dedinou preteká. Za povšimnutie však stojí to, ako sa menil názov obce. Sythnycz – Naghsytnizce – Naghzetnicze – Žitnicza – Dolní Sytnice – Nižná Šitnica – Nižná Sitnica.

Podľa dievky Libuše

Prvé listiny o Ľubiši pochádzajú z roku 1410 a mala názov Libise. Zrod názvu? Údajne podľa dievky Libuše, jej otec mal kaštieľ na kopci Kaštieľ, neďaleko Ľubiše.

Polámete si jazyk! :)

Skúste to vysloviť: Grwzoocz. Presne takto je uvádzaná obec Gruzovce v prvej písomnej zmienke. Niektoré pramene odôvodňujú pomenovanie obce od ruského „groziť“ či slovenského „hrozic“- šípmi, zobrazené sú na obecnej pečati.

Takto sa menil názov II.

A na záver si dajme ešte jednu postupnú zmenu mena obce. Dedinka Hrabovec nad Laborcom je vám zaiste známa a takto sa menil jej názov. Harb – Zbucky Hraboecz – Zbudský Hrabovec – Hrabovec – Hrabovec nad Laborcom.

Môže vás zaujímať:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Humennom, o ktorých vie málokto!

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Humennom, do ktorých by ste mali zavítať

Dedina na Zemplíne ukrýva čarovné rybníky: V oáze aj domček na mieste, ktoré by ste nečakali, FOTO

Keď je Havaj vzdialený čo by kameňom dohodil… 15 najzaujíma­vejších názvov obcí na východe

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM