Webnoviny - Rôzne Rôzne

Polícia varuje pred falošnými sčítacími komisármi

V piatok vyrážajú po slovenských domácnostiach sčítací komisári, ktorí zabezpečujú zber dát pri tohtoročnom sčítaní obyvateľov, domov a bytov.

Foto: Ilustračné foto. SITA/Michal Burza (WEBNOVINY) – Polícia preto varuje pred podvodníkmi, ktorí by sa mohli za komisárov vydávať.

„Sčítací komisár nemá oprávnenie vstupovať do domácnosti, pokiaľ ho občan sám nepozve. Takisto nemôže žiadať od občana občiansky preukaz, čísla účtov vo finančných inštitúciách a podobne,“ upozorňuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Sčítací komisár je pri návšteve domácnosti povinný preukázať sa osobitným poverením, na ktorom je uvedené jeho meno, funkcia, obvod a na zadnej strane aj kontakt na obec. „Občan si môže overiť, či osoba, ktorá sa vydáva za sčítacieho komisára, je skutočne poverená danou činnosťou,“ dodala Baloghová. Komisári môžu od občanov požadovať len zverejnenie mena a priezviska, rok narodenia, miesto trvalého pobytu a zloženie domácnosti, v ktorej žije.

Pri prvej návšteve komisári roznesú do domácností tlačivá a poradia, ako ich treba správe vyplniť. Tlačivá budú ľudia vypĺňať sami, čo podľa Štatistického úradu SR zabezpečí väčšiu objektivitu a celé sčítanie urýchli. Komisári síce budú formuláre roznášať od 13. mája, rozhodujúcim okamihom sčítania je však polnoc z piatka na sobotu 21. mája. Udalosti, ktoré sa udejú po polnoci, už nebudú predmetom tohtoročného sčítania. Znamená to, že ak si niekto nájde nové zamestnanie až 21. mája, do formulára uvedie to, kde pracoval ešte deň predtým. Rovnako je to napríklad aj pri narodení dieťaťa, smrti, sobáši či sťahovaní, vždy treba pri vypĺňaní formulárov napísať údaj platný k polnoci 20. mája, aj keď už nebude aktuálny.

Druhýkrát sčítací komisári domácnosti navštívia od 21. mája do 6. júna, keď budú zbierať už vyplnené formuláre. Na termíne druhej návštevy sa s komisármi dá vopred dohodnúť. Štatistický úrad pri tohtoročnom sčítaní vyšiel v ústrety aj ľudom, ktorí pred vypĺňaním klasických papierových tlačív uprednostnia elektronické tlačivá a radšej sa sčítajú cez internet. Bude to možné cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM