Rôzne

Počul o ňom aj Verne: Pred 150 rokmi dopadol na skok od nás 500-kilový meteorit

Od pádu meteoritu Kňahyňa na historickom území obce Zboj ubehlo 150 rokov. Prečítajte si zaujímavosti z toho dňa. Viete, kde nájdete jeho úlomky?

Ilustračný obrázok k článku Počul o ňom aj Verne: Pred 150 rokmi dopadol na skok od nás 500-kilový meteorit
Zdroj: TASR

Od pádu meteoritu Kňahyňa na historickom území obce Zboj v Sninskom okrese ubehlo už 150 rokov. Aj toto výročie si pripomenuli vedeckí odborníci na dvojdňovej Medzinárodnej konferencii o astroturizme a meteoritoch v Poloninách.

V roku 1866, konkrétne 9. júna pred 17.00 h videli stovky ľudí na oblohe mimoriadny úkaz. Ako uviedol Miroslav Buraľ zo Správy Národného parku Poloniny, roľník Janko Karahuta zo Šalgovíka pri Prešove ho vtedy opísal ako „vyleštenú guľu veľkú ako Slnko, ktorá preletela kolmo nad obrys pohoria a spadla s hrmotom na zem za kopcami“.

Približne 1200 úlomkov meteoritu s celkovou hmotnosťou asi 500 kilogramov vtedy dopadlo na územie s rozlohou približne 28 kilometrov štvorcových pri obci Kňahyňa, ktorá leží na dnešnej Ukrajine.

Najväčší kus meteoritu, ktorý dostal názov podľa miesta dopadu, sa nachádza v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Jeho celková hmotnosť je približne 280 kilogramov. Zaryl sa do zeme viac ako tri metre. Dnes je v mieste dopadu kráter. Meteorit Kňahyňa bol svojho času najväčším chondritom, to je druh kamenného meteoritu, na svete. Nájdené úlomky sa nachádzajú v múzeách po celom svete, aj v súkromných zbierkach.

Počul o ňom aj slávny spisovateľ Jules Verne, ktorý navštívil v roku 1892 hrad Nevické neďaleko Užhorodu. Keďže sa zaujímal o astronómiu, pravdepodobne si nenechal ujsť príležitosť vidieť miesto dopadu meteoritu, od ktorého bol vzdialený približne 45 kilometrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM