Tomáš Šuhajda Rôzne

Pocestujete v čase do rokov 1914/1915: Chystá sa veľké podujatie, ktoré treba zažiť!

Hovorí sa, že ľudia by mali poznať dejiny, aby neopakovali tie isté chyby. V roku 1914 svet postihla krutá vojna... Nachystané je pozoruhodné podujatie, ktoré vás vráti v čase a priblíži to, čo sa dialo práve u nás!

Ilustračný obrázok k článku Pocestujete v čase do rokov 1914/1915: Chystá sa veľké podujatie, ktoré treba zažiť!
Foto: Marek Hnát

Nebude to prvá akcia tohto druhu. Miestny Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy uskutočnil prechádzajúce ročníky v okresoch Humenné, Bardejov či Medzilaborce. Tentoraz sa Karpaty 1914/1915 uskutočnia v Hostoviciach, okres Snina. A to 28. mája 2016. Humenné 24 o tom informoval predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Sprievodné aktivity podujatia sú pripravené už na piatok 27. mája 2016. „O 14-tej sa v Snine v priestoroch Galérie Andrej Smolák uskutoční vernisáž výstavy obrazov umelcov venovaná téme I. svetovej vojny, ktorú sme pripravili v spolupráci s galériou a združením Podvihorlatská paleta,“ informoval M. Drobňák s tým, že následne o 15-tej je v Krypte vojakov v Osadnom naplánovaný pietny akt a na 16:30 je plánovaný pietny akt na vojnovom cintoríne v Hostoviciach.

Sobota: Hlavný program

Hlavný program sa uskutoční v sobotu 28. mája. V Hostoviciach je pre návštevníkov naplánovaný bohatý program už od 10-tej hodiny. „Tešiť sa môžu okrem iného na dobovú vojenskú hudbu. Mužská spevácka skupina Hačure zaspieva ľudové piesne s vojenskou tématikou,“ priblížil predseda KVH Beskydy.

Novinkou podujatia bude krátke divadelné predstavenie v podaní Malého estrádneho divadla Femina. „Ako inak, divadelné predstavenie bude mať taktiež súvis s vojnou, aj keď s touto témou sa bude snažiť vysporiadať skôr humorným podaním. Prezentovať bude príbeh žien, ktorých manželia museli odísť na vojnu a oni sa rozhodnú ísť predvádzať divadlo do sveta…“ prezradil Drobňák.

Viac ako 160 vojakov

Do Hostovíc sa chystá viac ako 160 vojakov v dobových uniformách. Divákom predvedú dobový výcvik. Vyvrcholením programu bude ukážka bojov z I. svetovej vojny.

Počas celého dňa bude prebiehať súťaž vo varení vojenských jedál. Ľudia si budú môcť pozrieť viacero výstav venovaných I. svetovej vojne. Nebude chýbať prezentačný stánok Vojenského historického ústavu Bratislava.

„Novinkou bude tiež prezentačný stan, v ktorom v priebehu dňa budú prednášky historikov a uskutoční sa tam aj premiéra filmu Karpatské Termopyly,“ doplnil na záver Martin Drobňák z KVH Beskydy.

Všetky aktuality o podujatí nájdete na webovej stránke podujatia alebo na facebooku.

Môže vás zaujímať:

Na svete je dokumentárny film o krvavých bojoch v Humennom: Už len malá ukážka vám vezme dych!

KARPATY 1914/1915 - Hostovice 2016 videopozvánka
1
Galéria
Karpaty 1914/1915
6
Galéria
Foto: Marek Hnát
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM