Rôzne

Po stopách príbehov dobrého vojaka Švejka! Nová CYKLOTRASA končí pred jeho sochou na humenskej stanici

Po stopách príbehov dobrého vojaka Švejka je názov novej cyklotrasy, ktorá pribudla na severovýchode Slovenska. Slávnostne ju otvoria v piatok 9. mája v Laboreckom sedle na slovensko-poľskom pohraničí.

Ilustračný obrázok k článku Po stopách príbehov dobrého vojaka Švejka! Nová CYKLOTRASA končí pred jeho sochou na humenskej stanici
Zdroj: Dnes24.sk

„Nová cyklotrasa na východe Slovenska nadväzuje na Švejkovu cyklotrasu z územia Poľska, ktorá však začína až v ukrajinskom Ľvove. Kopíruje železničnú trať, ktorou v minulosti putovali počas prvej svetovej vojny frontové vojská, no a prostredníctvom románu Jaroslava Haška aj legendárna postava dobrého vojaka Švejka,“ informoval spoluautor novej cyklotrasy Jozef Talarovič.

V pláne ďalšie prepojenia

Dodal, že jej 52-kilometrová trať začína v Laboreckom sedle neďaleko obce Palota a končí pred sochou vojaka Švejka pri humenskej železničnej stanici. Ide pri tom o prvú etapu cyklotrasy, ktorá by mala byť v blízkej dobe doplnená o ďalší úsek až k slovensko-maďarskej hranici. V pláne je neskôr prepojiť ju s ostatnými cyklotrasami pod hlavičkou Švejka cez Budapešť, Viedeň, České Budejovice až do Prahy.

V piatok ju slávnostne otvoria

Novú trasu pre cyklistov vybudovala organizácia Fénix v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (CR) Horný Zemplín Horný Šariš a Krajskou organizáciou CR Severovýchod Slovenska – Prešov, pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny. Novopostavená cyklotrasa prechádza popri viacerých cintorínoch z tohto obdobia, ktoré sú prístupné verejnosti.

Organizátori piatkovej akcie pozývajú do Laboreckého sedla širokú verejnosť. Po dopoludňajšom otvorení novej turistickej atrakcie, na ktorom prisľúbili účasť aj cyklisti z Poľska a Ukrajiny, sa vydá pelotón po novej cyklotrase až do Humenného. „Účastníci podujatia by si nemali zabudnúť cyklistické prilby a reflexné vesty,“ podotkol Talarovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM