Kultúra

Parádne vyvrcholenie Humenskej hudobnej jari: Hlboký umelecký zážitok, nadšení návštevníci!

V poradí už 55. Humenská hudobná jar sa niesla v znamení štyroch koncertov. ZUŠ v Humennom na Mierovej ulici predstavila a ponúkla širokej humenskej verejnosti tohto roku dva koncerty, na ktorých predviedli svoje umenie mladí adepti hudby.

Ilustračný obrázok k článku Parádne vyvrcholenie Humenskej hudobnej jari: Hlboký umelecký zážitok, nadšení návštevníci!
Zdroj: Dnes24.sk

Humenskú hudobnú jar tradične organizuje Mesto v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom. Dva zo štyroch koncertov patrili Základnej umeleckej škole (ZUŠ) na Mierovej ulici. Ten prvý sa niesol v znamení klavíra, huslí, spevu a akordeónového orchestra. Druhý koncert niesol v záhlaví podtitul absolventský organový recitál. Humenné 24 o tom informoval Peter Franko, pedagóg organovej hry na tejto ZUŠ-ke.

Nadšení návštevníci koncertu

Na druhom koncerte svoje organové umenie predviedla Dominika Fraňová – Štofejová. Keďže organový koncert sa vôbec po prvýkrát konal v Dome kultúry na trojmanuálovom digitálnom organe, ktorý si škola pred rokom zakúpila, očakával sa aj zvýšený záujem publika o tento koncert. „Dominika od začiatku štúdia hry na organ mala v sebe snahu umelecky rásť, zdokonaľovať sa a stať sa dobrou organistkou. Je zručná a pohotová so znamenitou pedálovou i prstovou technikou,“ pochválil svoju žiačku P. Franko.

Dominika postupne v sedemnástich skladbách (Bach, Krebs, Seger, Bédard, Nazarov, Alain, Takle, Cacini, Albinoni…) ukázala bohatstvo registrových kombinácií, ktorými následne vytvárala paletu farebných odtieňov organa. „Osobitne zostavený program na tento koncert sa kryštalizoval rok a skladby, ktoré Dominika zahrala, mali vysoký umelecký kredit a boli pohladením pre dušu,“ poznamenal P. Franko.

Návštevníci boli podľa jeho slov počas koncertu sústredení, vnímaví a odchádzali z neho nadšení, emocionálne obohatení a s hlbokým umeleckým zážitkom, o čom svedčia aj mnohé gratulácie, početné pochvaly, uznania, a to nie len od známych, ale aj od úplne cudzích ľudí.

Množstvo presedených hodín za organom

„Ako jej pedagóg, som na ňu nekládol len požiadavky na štúdium nového repertoáru, ale smeroval som ju aj na mnohé súťaže, kde získavala väčšie sebavedomie, vôľu a chuť pracovať, zvýšenie inštrumentálnej spôsobilosti, stávala sa viac imúnna voči stresovým a záťažovým situáciam, lebo iba prezentácia pred laickým, no hlavne odborným publikom ju mohla posúvať k väčšiemu majstrovstvu a prinášať umelecky nesmierne hodnotný kredit,“ prezradil v Humennom dobre známy pedagóg organovej hry.

Dominikine úsilie a množstvo presedených hodín za organom bolo ocenené trikrát 1. miestom na celoštátnej „Súťaži mladých organistov“ v Námestove, 2. miestom na celoštátnej hudobno-interpretačnej súťaži v Nitre, dvakrát čestné uznanie na medzinárodnej organovej súťaži „Organum Regium“ v Pardubiciach. „Okrem toho dvakrát absolvovala aj prehliadky neprofesionálnych organistov vo Zvolene a množstvo odborných seminárov, tvorivých dielní a prednášok, kde naďalej umelecky rástla a zdokonaľovala sa v interpretácii organových skladieb rôznych štýlových období,“ priblížil P. Franko.

Pastva nielen pre uši

Koncert v rámci Humenskej hudobnej jari bol doplnený aj premietaním umeleckých hudobných obrazov, priliehajúcich k daným skladbám. Štrnásť obrazov bolo aj z tvorivej dielne ďalšieho pedagóga zo ZUŠ na Mierovej ulici – výtvarníka Martina Horečného.

V prostrednej časti koncertu sa predstavila aj Emma Tomoriová Bachovým Sicilianom na priečnej flaute, Júlia Lichmanová hrou na husliach predniesla Albinoniho Adagio a Zuzana Kalaninová zaspievala Caciniho skladbu Ave Maria.

Humenská hudobná jar vyvrcholila koncertom Dominiky Fraňovej – Štofejovej
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM