Ondrej Petričko Krimi

Pán Zemplína ostáva vo väzbe: Súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie

Zemplínsky veľkopodnikateľ zostáva naďalej vo väzbe. Sudca ŠTS v Banskej Bystrici nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie z väzby. Mikuláša V. už na súde zastupoval nový obhajca.

Ilustračný obrázok k článku Pán Zemplína ostáva vo väzbe: Súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie
Zdroj: Webnoviny.sk

Sudca Špecializovaného trestného (ŠTS) súdu v Banskej Bystrici v pondelok zamietol žiadosť Mikuláša V. o prepustenie z väzby. Neprávoplatne odsúdený zemplínsky veľkopodnikateľ podal voči uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Na konaní o žiadosti zastupoval podnikateľa už jeho nový obhajca Ľuboš Petrovský z Košíc.

Obchody boli podľa prokurátora nereálne

Známeho pána Zemplína uznal senát ŠTS za vinného zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Bol odsúdený na jedenásť rokov nepodmienečne a dostal peňažný trest 100 000 eur. Mikuláš V. sa voči rozsudku okamžite po vyhlásení odvolal.

Súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že obchody so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek boli nereálne, ekonomicky neefektívne a nerentabilné. Obchody boli iba na papieri so snahou získať daňové výhody. Súd poukázal na to, že doklady predkladané na odpočet DPH a iné boli podvodné a nezodpovedali zákonu.

Sudca poukázal na skutočnosť, že Mikuláš V. vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. V prípade lykožrútov súd nemal pochybnosti, že išlo o vymyslený obchod. Lykožrúty ako krmivo sa v medzi spoločnosťami zemplínskeho podnikateľa predávali za cenu diamantov, prípadne kaviáru.

Hlavné pojednávanie s Mikulášom V. sa začalo 5. novembra minulého roka. V pondelok 15. apríla mali byť záverečné reči prokurátora, obhajoby a obžalovaného. Mikuláš V. však vypovedal plnú moc svojim doterajším obhajcom a nepredniesol ani záverečnú reč. Na pojednávaní opakovane tvrdil, že je nevinný a podnikal legálne, v súlade so slovenskými zákonmi.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM