Rôzne

Okolie Šíravy láka aj v jeseni: 5 miest, ktoré si užijete i bez pálivých lúčov slnka

Šírava je navštevovaným letoviskom predovšetkým v lete. Počas tropických horúčav jej pláže doslova praskajú vo švíkoch. Okolie zemplínskeho mora však má čo ponúknuť i v jeseni. A to z každého rožku.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Šíravy láka aj v jeseni: 5 miest, ktoré si užijete i bez pálivých lúčov slnka
Zdroj: TASR

Vinné

Táto dedina je známa vďaka miestnym vínam, jazeru i neďalekému hradu, kde sa vďaka dobrovoľníkom opäť vrátil život. Obnovujú ho a v areáli pamiatky organizujú rôzne podujatia. Turistov k nemu privádza žlto značená trasa. Stredoveký objekt stojí na vysokom kopci. „To naznačuje jednu z jeho funkcií. V minulosti bol strážnym hradom na obchodnej ceste smerujúcej z Baltu k Stredozemnému moru,“ ozrejmuje Lenka Vargová Jurková z Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj.

Senderov

Lokalita Senderov ponúka výhľad na celú Šíravu. Aj k tomuto miestu vedie žltá turistická značka. „Kedysi tu miestny farár Ján Bocskoros objavil zvyšky eremitského kostolíka. Je datovaný do 11. až 12. storočia, čiže do čias, kedy sa v našich končinách kresťanstvo ešte stále iba udomácňovalo a súperilo s pohanskými tradíciami. Kostolík leží ďaleko od zvyčajného osídlenia,“ uvádza Vargová Jurková. Eremitský znamená pustovnícky. „Čo naznačuje, že sa tu v časoch jeho vzniku vyskytovali pustovníci, mnísi, ktorí žili asketickým životom ďaleko od civilizácie“.

Thermalpark

Pri Šírave pribudla len nedávno nová turistická atrakcia a stala sa mimoriadne populárnou. Je ňou Thermalpark v chotári obce Kaluža, ktorý je otvorený celoročne.

Klokočov

Susedný Klokočov je známym miestom pútnikov. Tamojší gréckokatolícky chrám zasvätený Zosnutiu Presvätej Bohorodičky preslávila jeho ikona. „V roku 1670 počas kuruckých vojen sa miestni ukryli pred rabovaním do dreveného chrámu. Keď sa kuruci priblížili, tvár Bohorodičky na ikonostase sa zatemnila a začala slziť. Keď vojaci na druhý deň kostol podpálili, ikona zostala nepoškodená,“ pri­blížila Vargová Jurková. Pútnici si túto udalosť pripomínajú každoročne počas augustovej odpustovej slávnosti.

Vyšná Rybnica

Vyhľadávaná je aj ďalšia obec v susedstve vodnej nádrže. Je ňou Vyšná Rybnica s jedinečnou technickou pamiatkou– vodným mlynom. „Pôvodne stálo na Okne, čo je potok, popri ktorom kráčajú turisti od Morského oka, celkom 12 mlynov. Do dnešného dňa sa čiastočne zachoval aj s vybavením iba jeden,“ podči­arkuje L. Vargová Jurková.

foto: ilustračné

zdroj: TASR/Dnes24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM