záruba martin Rôzne

Ocenenia mesta si prevzali jednotlivci a kolektívy z domova i zahraničia

(TASR) - Niekoľkodňové oslavy, ktoré prebiehajú v Humennom pri príležitosti 693. výročia prvej písomnej zmienky o meste, sa dnes dopoludnia niesli v znamení udeľovania mestských ocenení jednotlivcom a kolektívom z domova i zo zahraničia.

Počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva zároveň podpísala humenská samospráva partnerské zmluvy so zástupcami troch ukrajinských a poľských miest.
„Predmetom týchto zmlúv je rozvoj spolupráce nielen na úrovni mestských úradov (MsÚ), ale aj športových a kultúrnych organizácií jednotlivých miest či mnohých občianskych združení,“ informovala TASR Mária Cehelská z MsÚ v Humennom. Dodala, že zmluvné vzťahy podobného charakteru pomohli humenskej samospráve realizovať v posledných rokoch viacero úspešných cezhraničných projektov, konkrétne s poľskými mestami Jaroslaw a Sanok.
„Dnes sme rozšírili spoluprácu na území Poľska o samosprávu Przemyślu, zároveň sme sa dohodli na predĺžení zmluvy s ukrajinskými mestami Perečín a Mukačevo,“ priblížila Cehelská. Po podpise partnerských zmlúv odovzdali zástupcovia humenskej radnice v divadelnej sále domu kultúry pozvaným jednotlivcom a kolektívom ceny mesta Humenné a ceny primátora mesta.
Humenský primátor Vladimír Kostilník udelil svoje ocenenie pravoslávnemu duchovnému Petrovi Humenníkovi, primátorovi poľského mesta Jaroslaw Andrzejovi Wyczawskému a mestskému dychovému orchestru Chemlon Humenné. „Ceny mesta získali futbalový klub žien a žiačok – ŠK Štich Humenné, Juraj Rosocha, ktorý sa podieľal na zriadení miestneho mäsokombinátu a české partnerské mesto Třebíč,“ uzavrela Cehelská.
Súčasťou dnešných osláv sú aj rôzne sprievodné podujatia. V dopoludňajších hodinách sa žiaci rôznych školských zariadení zúčastnili na maratóne tanca a spevu, ako i branno-športovej a vedomostnej súťaže o cenu primátora mesta. V kultúrnom programe dnes účinkuje tanečný orchester Múzaband. Na pódiu pred domom kultúry sa zároveň predstaví Michal Chrenko s kapelou, hudobná skupina Pavelčákovci, dychové zoskupenie Chemlon a ďalší.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM