Rôzne

OBRAZOM: Obnovujú vojenský cintorín, po rekonštrukcii získa nový šat

Na sklonku roku 2013 odštartovala v Humennom rozsiahla rekonštrukcia vojenského cintorína padlých sovietskej armády. Pozrite si aktuálne zábery vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Obnovujú vojenský cintorín, po rekonštrukcii získa nový šat
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorkyňa humenskej radnice Michaela Slivková Kirňaková informovala, že po odstránení starej dlažby začal dodávateľ stavebných prác pokrývať prístupové schodisko cintorína, niektoré spevnené plochy, ako aj schodisko pri pamätníku novými betónovými platňami. Pôvodnú dlažbu v blízkosti pamätníka nahradila nová zámková dlažba.

„Doteraz sa na cintoríne zároveň zrealizovalo čistenie niektorých betónových a kameninových konštrukcií hrobových miest vodným lúčom, urobila sa renovácia kvádrov pamätníka a výmena poškodených žulových blokov pamätníka,“ doplnila hovorkyňa.

Ďalší postup

Na cintoríne sa bude v nasledujúcich mesiacoch v prípade priaznivého počasia pokračovať v pokladaní ďalších betónových platní na spevnené plochy a schodiská. V pláne je aj renovácia kamenného muriva, inštalácia odvodňovacích žľabov, úprava povrchov hrobových miest, náhrobných kameňov a ich zabezpečenie špeciálnym náterom. Ďalším krokom bude výsadba krovín, kvetov a inštalácia nového trávnika v medzihrobových priestoroch.

„Financovanie projektu rekonštrukcie cintorína pozostáva z nenávratnej dotácie z Ministerstva vnútra SR v sume 50 000 eur, z vlastných prostriedkov 12 500 eur, ktoré schválili poslanci mestského zastupiteľstva, a z iných zdrojov,“ poznamenala Slivková Kirňaková.

Národná kultúrna pamiatka

Pamätný humenský cintorín – Padlí sovietskej armády je národnou kultúrnou pamiatkou. Sú tam pochovaní najmä ruskí a ukrajinskí vojaci, ktorí padli v bojoch pri Humennom počas 2. svetovej vojny, ale aj príslušníci armády iných národností. Spolu tam odpočíva celkovo 174 vojakov a dôstojníkov.

Dominantou cintorína je pamätník mohylového tvaru. Súčasťou pietneho miesta je aj hrob partizánskeho veliteľa A. G. Jemeľjanova, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

OBRAZOM: Obnovujú vojenský cintorín, po rekonštrukcii získa nový šat
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM