Rôzne

Občania bojujú proti aktivitám ťažobnej spoločnosti: Petíciu podpísali už tisícky ľudí!

V priebehu piatich mesiacov podpísalo petíciu proti prieskumným vrtom, ťažbe ropy a horľavého plynu na severovýchode Slovenska viac ako 7500 občanov.

Ilustračný obrázok k článku Občania bojujú proti aktivitám ťažobnej spoločnosti: Petíciu podpísali už tisícky ľudí!
Zdroj: TASR

Informoval o tom člen petičného výboru a predseda dozornej rady urbariátu v Ruskej Porube Ladislav Andrejco. Jedným z dôvodov tejto aktivity je fakt, že spoločnosť Alpine Oil and Gas (AOG) žiada o predĺženie licencií na uskutočnenie prieskumu a vyhľadávanie nerastných surovín do roku 2024.

„Spoločnosť so svojimi partnermi doteraz investovala približne 18 miliónov eur na uskutočnenie geologického prieskumu na severovýchode Slovenska. Jeho záverečnou fázou sú prieskumné vrty, bez ktorých je projekt neukončený,“ uviedol mediálny zástupca AOG Vladimír Miškovčík.

Zástupcovia obcí Ruská Poruba a Oľka sa v tejto súvislosti zúčastnili na rokovaní na Ministerstve životného prostredia SR a prezentovali postoj tisícov ľudí, ktorí jasne vyjadrili svoj nesúhlas. „Sme presvedčení, že bola porušená európska smernica, pretože v Ruskej Porube a Oľke nie je obecný vodovod, a tak obce mali byť účastníkmi konania, čo sa nestalo,“ uviedol Andrejco. Podľa jeho slov bola v Ruskej Porube odkrytá vrchná časť pôdy ako príprava pre vrtnú vežu, a to bez stavebného povolenia. „Túto situáciu rieši stavebná inšpekcia a stavebný úrad Prešov,“ dodal.

Podľa slov Vladimíra Miškovčíka hľadá spoločnosť vhodné riešenie ako pokračovať v geologickom prieskume v obciach Oľka a Ruská Poruba. „AOG má platné povolenia, ale aj povinnosť voči Slovenskej republike geologický prieskum dokončiť realizáciou prieskumných vrtov,“ dodal.

Na stranu občanov sa postavili aj prešovskí krajskí poslanci, ktorí na rokovaní 20. júna prijali uznesenie, v ktorom sa uvádza, že „PSK využije všetky svoje možnosti na presadenie vyňatia dotknutých obcí z prieskumných ťažobných území“. Podporil ich tiež 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska a združenia miest a obcí jednotlivých regiónov. Spoločnosť Alpine Oil and Gas na margo aktivít vyššie uvedených združení reagovala, že sa riadila a naďalej riadi platnou legislatívou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM